Av Natos 29 medlemsländer är 22 samtidigt medlemmar i EU. Och bland många av dem har oron vuxit allt mer över vad de styrande i Vita huset egentligen tycker om samarbetet över Atlanten.

USA:s president har i allt hårdare ordalag klagat på att många europeiska Nato-medlemmar inte uppfyller försvarsalliansens målsättning om att lägga minst motsvarande två procent av sin bnp på försvaret.

Handelsrelationerna är samtidigt minst sagt gnisslande med allehanda tullhot.

EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk vänder sig därför direkt till namnen Trump inför det Nato-toppmöte som inleds i morgon.

– Käre president Trump: Amerika har inte och kommer inte att få en bättre allierad än Europa. Min hälsning till Amerika är att lär er att uppskatta era vänner – för ni har inte så många, säger Tusk då han och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker skriver på ytterligare ett fördjupat samarbetsavtal med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

– Europa var först ut att svara på när USA attackerades den 11 september (2001). Europeiska soldater har slagits sida vid sida med amerikanska i Afghanistan. 873 europeiska soldater har offrat sina liv – inklusive 40 från mitt eget hemland, Polen, säger Tusk.

EU-basen skickar även med en rak maning inför Trumps inplanerade träff med Rysslands president Vladimir Putin i Helsingfors på måndag.

– Det är alltid värt att veta vem som är din strategiska vän och vem som är ditt strategiska problem, säger Tusk i Bryssel.