|

Telefoni mellan Etiopien och Eritrea tillbaka

NyhetsbildZoom
Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed och Eritreas president Isaias Afwerki har undertecknat ett fredsavtal. Arkivbild.
Telefonförbindelserna mellan Etiopien och Eritrea har återupprättats, till stor glädje för de familjer som varit separerade från varandra i 20 år.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

En av dem som tog tillfället i akt var mekanikern Mohammed Osman i Addis Abeba. Han ringde upp sin mor Kedija, som utvisades till Eritreas huvudstad Asmara vid krigsutbrottet mellan länderna 1998.

Modern hade inte hört hans röst sedan han var 13 år gammal.

– Jag kände först inte igen hennes röst, utöver hennes skratt. Det var surrealistiskt och bitterljuvt, säger Osman.

Under måndagen signerade Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed och Eritreas president Isaias Afwerki en fredsdeklaration som ska innebära slutet på krigstillståndet mellan de forna ärkefienderna.

I söndags omfamnade ledarna Abiy Ahmed och Isaias Afwerki varandra i Eritreas huvudstad Asmara, och kungjorde att de väljer kärlek och förlåtelse framför hat och våld.

Så fort beskedet om återupprättade telefonförbindelser kom började människor i Addis Abeba frenetiskt försöka nå sina släktingar i Eritrea.

23-årige Sirak Aseghid flydde från Eritrea till Etiopien 2016 för att undkomma den obegränsade militärtjänstgöringen. På måndagen kunde han ringa sina föräldrar i hemlandet.

Han har tidigare övervägt att migrera till Europa, men har nu kommit på andra tankar.

– Jag vill återvända så snart som möjligt, men det hänger också på om jag hittar ett jobb, säger han.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Kultur

Emeline Sigfrids släpper singel – en låt om prestationsångest

Vasabon Emeline Sigfrids släppte förra veckan singeln "Endless Days". Det är den tredje singeln som hon ger ut.

Nyhetsbild
Lokalt

Karleby tror på batteriindustrin – ingen oro över Basf:s nya fabrik

KARLEBY Beskedet att tyska Basf startar en fabrik som producerar batterimaterial i Harjavalta oroar inte utvecklingsdirektör Jonne Sandberg i Karleby i någon högre grad.

Nyhetsbild
Lokalt

Jämlikheten i den finländska skolan blir sakta sämre

Barnets sociala och ekonomiska bakgrund har större inverkan på skolframgången än tidigare.

Nyhetsbild
Ekonomi

Sju vindkraftverk fick nytt bygglov på Kröpuln

NYKARLEBY Nu är allt klappat och klart för att förverkliga den länge planerade vindparken Kröpuln i västra Munsala. Faller alla bitar på plats kan byggstarten ske redan nästa höst.

Mest läst senaste veckan