|

Migrantbåt orsakar ministerbråk i Italien

NyhetsbildZoom
President Mattarella har en i huvudsak ceremoniell roll. Arkivbild. Foto: Fabio Frustaci
Ett telefonsamtal mellan Italiens president Sergio Mattarella och premiärminister Giuseppe Conte har skapat politisk turbulens i Italien.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Presidenten kontaktade Conte för att uttrycka sin oro över att 67 migranter som räddats på Medelhavet inte fick kliva i land på Sicilien. Personen bakom detta beslut var Matteo Salvini, inrikesminister och ledare för främlingsfientliga Lega.

Salvini beordrade att ingen av de räddade personerna fick lämna båten förrän man utrett påståenden att några av migranterna hade agerat våldsamt. Efter telefonsamtalet gick dock Conte in i frågan och tillät migranterna att gå i land. Salvini reagerar häpet och säger att han "beklagar" beskedet.

"Om något våld sker så kommer någon att behöva betala för det", twittrar han.

President Mattarella har en i huvudsak ceremoniell roll och lägger sig bara i politiken i exceptionella fall. Men han har haft sina duster med Salvini. Bland annat avslog han Lega-ledarens förfrågan att bli premiärminister.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan