|

En bladvändare av sin tid

Maria Turtschaninoff underskattar inte sina unga läsare. Allt sägs inte rakt ut i "Breven från Maresi", utan läsaren tillåts tolka texten. Zoom
Foto: Niklas Sandström

Maria Turtschaninoff underskattar inte sina unga läsare. Allt sägs inte rakt ut i "Breven från Maresi", utan läsaren tillåts tolka texten.

Maresi Enresdotter har bestämt sig för att göra världen till en bättre plats med hjälp av kunskap. I uppföljaren till Maresi prövas urkraften i riktig girl power.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Innan du fortsätter...

Tack vare våra prenumeranter kan vi fortsätta leverera kvalitativa lokalnyheter. Bli prenumerant du också!

1 månad för 1€ Fortsätt till artikeln

I Maria Turtschaninoffs nya bok, "Breven från Maresi", återvänder sjuttonåriga Maresi till sin hemby i landet Rovas med en vision om att grunda en skola för flickor. Berättelsen blandar tidlös fantasy om uråldrig girl power och modern ungdomslitteratur som inte underskattar läsaren.

I "Breven från Maresi" bestämmer Maresi sig för ge sig av från Röda klostret och sprida den kunskap hon har fått. Boken består av brev där Maresi skildrar livet i hembyn åt vännerna i klostret. Tempot är strävande men aldrig tråkigt: det är detaljerade och levande beskrivningar som tar tid.

Texten liknar kanske första bokens krönikor mer än brev, men det är inget som stör eftersom Maresi är en trovärdig och underhållande berättare. Innehållet i breven varierar beroende på vem Maresi skriver till, vilket gör läsningen omväxlande. Som läsare är det att lätt vända blad och tänka "bara ett brev till".

Byn är fortfarande densamma som när Maresi lämnade den, istället känner hon sig som en främling. Hon är lärd, bär en röd, dyrbar mantel och har håret utsläppt trots att kvinnorna i byn flätar sitt. De jämnåriga flickorna broderar redan sina brudkåpor i väntan på giftermål.

Annons
Zoom

Maria Turtschaninoffs berättelse ligger i tiden och det är nästan omöjligt för ÖT:s recensent att jämföra den med tv-aktuella "Tjänarinnans berättelse". Foto: Niklas Sandström


I klostret har Maresi levt utan förtryck och hunger. Hon inser snart hur begränsade människor i hennes hemland är. Att starta en skola där alla är upptagna av hårt arbete är svårare än hon hade anat. Det är inte heller enbart svält som skrämmer folket. Större faror är på väg och Maresi måste använda all sin kunskap för att skydda sitt hem.

"Breven från Maresi" är en berättelse som är i tiden. Det är nästan oundvikligt att jämföra Maresi med June i tv-aktuella "Tjänarinnans berättelse": den röda manteln (även om den innebär olika saker för dem två), förtrycket, styrkan i att ha upplevt en annan sorts värld och viljan att göra nästan vad som helst för en förändring.

"Porträtten är mångbottnade och intressanta: också de som Maresi trodde att hon kände ut och in visar oväntade sidor."
Sara Östman

Läsaren får fördjupa förhållandet till redan bekanta karaktärer. Porträtten är mångbottnade och intressanta: också de som Maresi trodde att hon kände ut och in visar oväntade sidor. Till skillnad från i "Tjänarinnans berättelse" sägs inte allt rakt ut, vilket visar att det finns tilltro till läsarens förmåga att tolka texten och samtidigt fungerar som en spänningshöjare.

"Breven från Maresi" är en mognare, värdig uppföljare till "Maresi". Huvudkaraktären håller på att bli vuxen med allt vad det innebär. Läsaren får följa med Maresis utmaning att axla rollen som lärare och samtidigt jonglera förväntningarna samhället har på henne som ung kvinna.

Zoom

Omslaget till Maria Turtschaninoffs "Breven från Maresi". Foto: Förlaget


Maresi är otvivelaktigt relaterbar för bokens målgrupp, särskilt unga tjejer. "Breven från Maresi" är en berättelse om huruvida man måste anpassa sig efter omgivningen, om längtan, sorg och att ifrågasätta tro, makt och förtryck. Det handlar om att möta sina rädslor, att gå sin egen väg och om den urkraft som uppstår när människor vågar stå upp för varandra.

Turtschaninoff har inte enbart skrapat på ytan när det kommer till viktiga ämnen – ämnen som är i tiden. Allt för sällan tar ungdomslitteratur upp att det finns olika aspekter av första kärleken och sex, om rätten till den egna kroppen och att ha fråntagits den rätten.

"Nu kan vi äntligen sluta fundera på hur det skulle ha känts om J.K. Rowling hade gett Hermione huvudrollen."
Sara Östman

Maresis syster uppmanar henne att inte kasta bort sitt liv som lärd för en man. Det är litet av en besvikelse att Turtschaninoff trots allt väljer att ge den heterosexuella normen en så betydande plats i Maresis lycka – även om lärdomen om att rätt partner inte står i vägen för det du vill göra i sig är god.

Böckerna om Maresi ger unga en förebild: hon vågar erkänna sin rädsla men hon vet vad hon kan och att kunskapen kan hjälpa andra. För en läsare född på 90-talet är det synnerligen efterlängtat att ta del av böcker där modiga, smarta och relaterbara hjältinnor står i centrum. Nu kan vi äntligen sluta fundera på hur det skulle ha känts om J.K. Rowling hade gett Hermione huvudrollen.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan