Angreppen har ägt rum på flera håll i landet och lett till att minst 25 människor dödats. Röster har höjts för att på olika sätt begränsa användningen av sociala medier för att stävja utvecklingen.
Regeringen har krävt specifikt att meddelandetjänsten Whatsapp vidtar åtgärder för att hindra att den här sortens grundlösa rykten sprids. Och nyligen berättade företrädare för tjänsten att de ändrar några funktioner i syfte att begränsa hur många gånger och hur snabbt en användare kan skicka vidare meddelanden.

Men att skjuta budbäraren leder ingen vart, anser Ashok Swain, som är freds- och konfliktforskare vid Uppsala universitet.

– Att skylla på sociala medier, något som har förekommit i debatten, är naivt. Visst går det mycket snabbt att sprida rykten, men Whatsapp är bara ett medium – som går att använda till både gott och ont, säger Indienkännaren Ashok Swain.

– Regeringen är roten till det onda, hävdar han.

Det faktum att överfallen och morden skett i landsbygdsområden, där utbildningsnivån är låg, är en faktor som spelar in, anser Ashok Swain. Men själva grunden till problemet är den hindunationalistiska retorik varmed det regerande partiet BJP och premiärminister Narendra Modi kom till makten 2014. Regeringen har skapat ett monster, och när besten väl är ute ur buren är den inte lätt att stoppa, resonerar han. Merparten av offren har inte varit hinduer.

– Det är en kampanj som startats av partiet. De har själva gjort sig skyldiga till att sprida en mängd falska rykten, det är grunden i hela deras filosofi. De har också gjort det legitimt med medborgargarden och uppmuntrat till att folk tar lagen i egna händer, säger Ashok Swain som är öppen med att han som privatperson är kritisk mot Modi och hans politik.

Men även andra forskare som TT har talat med bekräftar bilden. Polariseringen i Indien har under de senaste åren blivit allt kraftigare. Grupper ställs mot varandra, och många gånger har också offren för lynchningarna varit utsocknes.

Som politiker är Modi omstridd – och mycket populär. För sympatisörerna framstår han som en frälsare, inte minst för sina stora planer för Indiens näringsliv.

Balansgången kan bli svår för Modi, då hans framgångar bygger på nationalistisk propaganda som går hem hos stora delar av den hinduiska befolkningen.

– I nationalismens namn har allting blivit tillåtet. Men nu måste regeringen och polismakten, tillsammans med civilsamhället, agera mer kraftfullt, anser Ashok Swain.

Under de senaste åren har en ökning skett av så kallade biff-lynchningar av muslimer, skriver Times of India. De kallas nedsättande för "beef-eaters", köttätare.

– Det är ännu ett fruktansvärt uttryck för det väldigt segregerade Indien, säger Ashok Swain.