– Sju år låter som en lång tid, men många har en vardag som fortfarande är präglad av den 22 juli, säger Erna Solberg.

– Då attackerades vår demokrati. Oskyldiga människor dödades i ett försök till att påverka öppenheten, mångfalden och tilliten som karaktäriserar det norska samhället, fortsätter hon.

På plats finns även Jens Stoltenberg, Natos generalsekreterare, som var Norges statsminister då terrordåden begicks 2011.

– Det är viktigt att använda den 22 juli för att mobilisera mot hatet, som är starkare och går djupare än vad vi kunde föreställa oss, säger han.

– Det är vackert och fint att få delta vid den här minnesstunden. Det är nu sju år sedan, men det är fortfarande fint att minnas dem som gick bort, dem som lever med sår och som aldrig blir färdiga med den 22 juli.

Under de senaste dagarna har flera överlevande från terrordåden på Utøya blivit dödshotade på nätet. Stoltenberg kallar hoten upprörande och säger att de är en attack inte bara mot politiskt engagerade ungdomar, utan även mot demokratins kärna.

Solberg talar om hur vi lever i en tid med falska nyheter och hat på internet.

– I dag vet vi att den högerextreme terroristen befann sig i en ekokammare med meningar som delade hans konspiratoriska världsbild. En världsbild som karaktäriseras av en främlingsrädsla och att det finns ett "oss" och ett "dem" i landet. I dag ser vi samma konspirationer i kommentarfälten. Hatet lever fortsatt, säger hon.

Minnesceremonin följs av ett högtidlighållande på Utøya senare under dagen.

Sammanlagt 77 människor miste sina liv när Breivik först utlöste en bomb vid regeringsbyggnaden Høyblokka, och sedan begav sig till Utøya och öppnade eld. På ön pågick ett sommarläger för Arbeiderpartiets ungdomsförbund (AUF).