I torsdags uppskattade Skogsstyrelsen värdet av den dittills förstörda skogen till 600 miljoner. Sedan dess har bränderna utökats och är uppe i totalt 25 000 hektar.

Vad slutnotan kommer att gå på är det ingen i dagsläget som vet då bränderna pågår och nya tillkommer.

– När allt det här summeras ihop kommer det att bli ofantligt stora summor. Och till det måste man lägga kostnader för eftersläckning och hantering av skadat virke. Det kommer att bli mer än 600 miljoner, det kan vi vara säkra på, säger Sven-Erik Hammar, ordförande för LRF Skogsägarna.

Att årets bränder är spridda, jämfört med 2014 då det var ett samlat område på omkring 14 000 hektar som brann, gör också efterarbetet svårare.

– Bilden är att rätt många skogsägare har försäkringar som täcker vissa delar. Men till de rent monetära värdena kommer de känslomässiga som skogen har för sina ägare, och dem kan man aldrig få betalt för, säger Sven-Erik Hammar.

Till Mellanskog, som ägs av 26 000 skogsägare, har många oroliga hört av sig under tiden som bränderna härjat.

– Men man vill också understryka att vi hjälper varandra, säger Karin Perers som på måndagen kommer att besöka brandområdet i Ljusdals kommun.

Behovet av information och av att få dela erfarenheter är stort. Det viktigaste för skogsägarna är att hejda bränderna, men många vill veta att det redan nu förbereds åtgärder från regeringens sida.

– Erfarenheten från Västmanland är att det behövs en hantering av timret så att sotskadat timmer kan lagras längre än vanligt. Inget kan bli massaved men mycket kan bli biobränsle. Sedan behövs åtgärder för skogsvägarna, och eftersläckningen kommer samhället att behöva hjälpa skogsägarna med, säger hon.

Förutom de ekonomiska och känslomässiga förlusterna kommer landskapet efter bränderna att ändras.

– Allt kommer att vara ungskog, säger Karin Perers.