SOS Alarm har uppdaterat läget kring bränderna i landet. De skriver att för närvarande finns det 27 ärenden som klassas som brand i terräng. Det är en nedgång från den senaste uppdateringen från klockan 20.30 på söndagen då det fanns 49 registrerade ärenden.

Totalt brann 25 000 hektar skogsmark på måndagen (den 23 juli).

2 500 hektar i Dalarna, 8 500 hektar i Gävleborg, 500 hektar i Västernorrland och 8 500 hektar i Jämtland, vilket är de fyra stora brandområdena. Ytterligare 5 000 hektar är alla småbränder sammanräknade, enligt Patrik Jansson, talesperson för Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps, (MSB:s) särskilda organisation för bränderna.

Som en jämförelse brann knappt 14 000 hektar vid den stora branden i Västmanland 2014, som då utgjorde brandrekord i Sverige.

Zoom

Foto: TT



Strax efter lunchtid på måndagen var läget relativt positivt i Jämtland, där det brinner i Ragunda, Bräcke och Bergs kommuner.

– Läget är stabilt, och åtgärderna ser ut att ha fått effekt, så vi är försiktigt positiva.

I Trängslet i Dalarna har det varit värre. Där har branden tagit sig igenom en begränsningslinje, och det har också uppstått nya bränder, berättar han.

– Där pågår arbetet med skyddsavbränning. Det är ett gigantiskt jobb, som tar tid. Men just nu går det enligt planen.

I Ljusdaltrakten, i Gävleborgs län, brinner det i tre stora brandhärdar – Nötberget, Enskogen och Ängra.

– Läget är stabilt, och arbetet går enligt planen. Nu försöker man upprätta begränsningslinjer.

I Västernorrland utanför Örnsköldsvik rasar också en storbrand.

– Det var den som senast blossade upp, säger Patrik Jansson.

Nu ökar brandrisken även i södra Sverige, och MSB har gått ut med ett myndighetsmeddelande och uppmanat till att respektera eldningsförbuden i landet.

EU erbjuder hjälp

  • EU-kommissionen meddelar på sin hemsida att Sverige hittills fått erbjudanden från EU:s civilförsvarsorganisation om sju vattenbombningsplan, sju helikoptrar, 60 fordon och 340 brandmän.
  • EU:s kommissionär för civilförsvar Christos Stylianides deklarerar att EU arbetar 24 timmar om dygnet för att kunna stötta Sverige.
  • Källa: EU-kommissionen