SAS har tvingats ställa in 700 flygningar på grund av personalbrist

NyhetsbildZoom
Flygbolaget SAS har tvingats ställa in hundratals flygningar de senaste månaderna. Foto: Arkiv/TT/Gorm Kallestad
De senaste tre månaderna har flygbolaget SAS ställt in närmare 700 flygningar. Enligt norska medier beror de inställda flygningarna på personalbrist hos dotterbolaget SAS Ireland. Moderbolaget skyller på att det är högsäsong.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Enligt norska ABC Nyheter uppges de inställda flygen vara kopplade till underleverantören City Jet samt flygbolagets irländska dotterbolag SAS Irland (SAIL). Brist på bemanning hos SAIL och City Jet uppges innebära att moderbolaget får ta över flygningarna och att kabinpersonal regelbundet beordras att arbeta på fritiden.

Enligt sajten ska 26 piloter vid SAS Ireland ha skrivit under ett brev till SAS-ledningen där de pekar på usla anställningsvillkor och hävdar att det irländska bemanningsföretaget som de är anställda genom pressar dem att tulla på säkerheten.

Troels Karlskov, på SAS presstjänst bekräftar att SAS tagit emot brevet från piloterna.

"Vi har en positiv syn och delar deras ambition att hitta en god lösning för situationen", skriver han i ett mejl till TT.

På telefon säger han att bolaget beklagar de inställda flygningarna. Han vill dock inte kommentera om de är kopplade till SAIL och City Jet.

– Vi gör allt vi kan för att hjälpa våra passagerare. Under sommaren flyger vi bokstavligt talat med all kapacitet vi har. När något stör kan det få konsekvenser i ruttnätverket, säger han.

Störningarna kan bero på en kombination av faktorer som teknik, väder eller trängsel i luftrummet, säger han.

Han anser även att siffran bör ses i perspektiv av att SAS genomför cirka 900 flygningar om dagen under högsäsong.

– 700 inställda flyg på de senaste tre månaderna sker samtidigt som vi totalt sett har haft över 78 000 avgångar.

Kommentarer
|

Billiga bönor ger bittra konsekvenser

Nyhetsbild
78 miljoner säckar arabica och 46 miljoner säckar robusta exporterades under en 12-månadersperiod. Foto: Christine Olsson/TT
Kaffepriset fortsätter att sjunka. Men samtidigt som konsumenterna gläds åt billigt fika innebär det låga priset ett hot mot odlarna och kan på sikt leda till kaffebrist. – Man måste tjäna pengar på sin kaffeodling så att man kan ge mat till sina barn, säger Minette Rosen, ansvarig för kaffeinköp för Zoégas.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Missa inte den blodröda månen på måndag morgon

En total månförmörkelse som färgar hela månen röd – och ett ljusstarkt planetmöte. Passa på att gå ut och titta upp i morgon bitti, det händer saker på januarihimlen!

Nyhetsbild
Lokalt

Plankorsning i Yxpila ska göras säkrare

KARLEBY Trafikverket satsar 28 miljoner euro på att göra plankorsningar i hela landet säkrare. Yxpila i Karleby är med i åtgärdsprogrammet.

Nyhetsbild
Lokalt

Angelica nära frontalkrock vid Edsevökorsningen – "Löser sig med fjärde ramp"

PEDERSÖRE När Angelica Hellman tog avfarten från Riksåttan hem mot Lappfors var hon inte beredd på att möta en lastbil i samma fil. Vissa får köra motströms i rampen, enligt trafikplaneraren.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Puustelli levererar mer än bara kök

ANNONS FRÅN PUUSTELLI

Nyckeln i hand-konceptet är väletablerat och känt då det gäller nybyggen och egnahemshus. Även andra aktörer har anammat samma tänk – Puustelli är en av dem. Varumärket förknippas i första hand med kök, men står numera för mycket mer än så.

Mest läst senaste veckan