SAS har tvingats ställa in 700 flygningar på grund av personalbrist

NyhetsbildZoom
Flygbolaget SAS har tvingats ställa in hundratals flygningar de senaste månaderna. Foto: Arkiv/TT/Gorm Kallestad
De senaste tre månaderna har flygbolaget SAS ställt in närmare 700 flygningar. Enligt norska medier beror de inställda flygningarna på personalbrist hos dotterbolaget SAS Ireland. Moderbolaget skyller på att det är högsäsong.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Enligt norska ABC Nyheter uppges de inställda flygen vara kopplade till underleverantören City Jet samt flygbolagets irländska dotterbolag SAS Irland (SAIL). Brist på bemanning hos SAIL och City Jet uppges innebära att moderbolaget får ta över flygningarna och att kabinpersonal regelbundet beordras att arbeta på fritiden.

Enligt sajten ska 26 piloter vid SAS Ireland ha skrivit under ett brev till SAS-ledningen där de pekar på usla anställningsvillkor och hävdar att det irländska bemanningsföretaget som de är anställda genom pressar dem att tulla på säkerheten.

Troels Karlskov, på SAS presstjänst bekräftar att SAS tagit emot brevet från piloterna.

"Vi har en positiv syn och delar deras ambition att hitta en god lösning för situationen", skriver han i ett mejl till TT.

På telefon säger han att bolaget beklagar de inställda flygningarna. Han vill dock inte kommentera om de är kopplade till SAIL och City Jet.

– Vi gör allt vi kan för att hjälpa våra passagerare. Under sommaren flyger vi bokstavligt talat med all kapacitet vi har. När något stör kan det få konsekvenser i ruttnätverket, säger han.

Störningarna kan bero på en kombination av faktorer som teknik, väder eller trängsel i luftrummet, säger han.

Han anser även att siffran bör ses i perspektiv av att SAS genomför cirka 900 flygningar om dagen under högsäsong.

– 700 inställda flyg på de senaste tre månaderna sker samtidigt som vi totalt sett har haft över 78 000 avgångar.

Jag rekommenderar artikeln
Andra läser just nu
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan