Studien har genomförts vid tio lärosäten i Nederländerna sedan 2015, rapporterar nederländska medier.

Totalt 93 gravida kvinnor har fått läkemedlet sildenafil, också känt som viagra, vilket i regel skrivs ut till män med erektionsproblem och personer med högt blodtryck.

Förhoppningen var att läkemedlet skulle öka blodtillförseln till moderkakan så att barn med sämre förutsättningar för att växa i magen skulle växa bättre. Testerna hade föregåtts av tester på råttor.

17 av barnen som kvinnorna födde utvecklade lungproblem och elva av dem har dött. I kontrollgruppen med 90 kvinnor har tre barn fått samma problem, men inget har dött.

Upp emot 15 kvinnor väntar nu på besked om deras barn har lidit skada av testerna.

– Vi vet ännu inte exakt hur många gravida kvinnor det handlar om, vi hoppas få reda på det så snart som möjligt, säger forskningsledaren Wessel Ganzevoort till det nederländska etermediebolaget NOS.

– Det finns också ett antal föräldrar till barn som får intensivvård, som sannolikt oroar sig väldigt mycket för vad detta betyder för deras barn.

Studien har genomförts i enlighet med alla regler, enligt forskarna. Man misstänker att läkemedlet orsakade högt blodtryck i barnens lungor.

En liknande studie som genomförs i Kanada har också stoppats, efter att nederländarna kontaktat sina kollegor där.