|

ECB lämnar styrräntor oförändrade

NyhetsbildZoom
ECB:s styrelse ledd av Mario Draghi beslöt att inte ändra styrräntorna. Foto: Arkiv/TT/Geert Vanden Wijngaert
Trots riskerna för ett eskalerande handelskrig och ett dämpat stämningsläge för ekonomierna i eurozonen lämnar Europeiska centralbanken (ECB) styrräntorna oförändrade. Styrräntorna förblir 0 procent, 0,25 procent samt -0,4 procent.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Centralbanken låter även tidigare prognos stå fast - en ökning av räntorna kan först väntas kring sommaren 2019, skriver centralbanken i ett uttalande.

Men i ett läge där inflationen i eurozonen inte skulle nå upp till ECB:s mål om nära 2 procent kommer centralbanken att fortsätta föra en lågräntepolitik.

ECB planerar även att fortsätta avvecklandet av de omfattande tillgångsköpen i samma takt som man tidigare beslutat om.

Enligt styrelsens beslut fortsätter centralbanken genomföra stödköp av obligationer om 30 miljarder euro fram till och med utgången av september. Mellan september och årsskiftet är sedan planen att minska omfattningen på stödköpsprogrammet till 15 miljarder euro.

Efter årsskiftet ska ECB:s stödköpsprogram vara avslutat.

När centralbanken samlades i Riga för en dryg månad sedan beslutade ECB:s styrelse att börja avveckla centralbankens enorma stimulanspaket, vilket tillräknas ha hjälpt EU upp ur recessionen efter finanskrisen. Tillgångsköpen av obligationer till ett värde av 2 600 miljarder euro ska vara helt avslutade vid årsskiftet och de rekordlåga styrräntorna lovades stå fast fram till nästa sommar.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan