Klockan 9.33 på lördagen svensk tid ska Parker Solar Probe skjutas upp från Cape Canaveral i Florida, skriver Nasa på projektets blogg. Och i natt twittrade rymdflygstyrelsen att vädret ser bra ut för uppskjutningen.

Sonden har byggts för uppdraget att lägga sig i bana runt solen i sju år. Efter att ha svingat sig med hjälp av Venus ett antal gånger ska sonden som närmast komma endast 6,1 miljoner kilometer från koronan. Det är det i särklass närmaste en människobyggd farkost kommit en stjärna – sju gånger närmare än Helios 2, som på 1970-talet höll sig på 43 miljoner kilometers avstånd.

Med Parkersonden hoppas forskarna kunna ta reda på mer om solens egenskaper. Maria Sundin, astrofysiker vid Göteborgs universitet, förklarar varför solen är intressant.

– Jorden är extremt påverkad av solen eftersom den exempelvis bidrar till vad vi har för klimat. Det är intressant att veta hur energitransporten går till från solens inre till det yttre. Ibland får solen utbrott och skickar ut skurar av elektriska partiklar som kan störa vår elektronik. Det är saker som vi kan lära oss mer om, säger Sundin.

Tanken är att försöka observera och fotografera koronan, det yttre lager som liknar ett böljande ljusspel under solförmörkelser och skickar ut solvindar som emellanåt ställer till det för kommunikationssystem.

– Avståndet mellan solen och jorden är 15 miljoner mil och forskningsresultaten blir alltid extremt mycket bättre för varje steg närmare man kommer.

Zoom

Nasas Parker Solar Probe förbereds på Goddard Space Flight Center i Maryland. Bilden är från i mars. Foto: Patrick Semansky


Utmaningen för färden är att klara värmen. Det elva centimeter tjocka skalet är byggt i kolkomposit, det hoppas forskarna ska hålla den tekniska utrustningen ombord sval trots upp till 1 400 grader Celsius utanför, skriver Nasa.

– Det är vår stora chans att studera en stjärna på nära håll. Men skulle något gå sönder kommer sonden förmodligen smälta på en gång, säger Sundin.