Relationen mellan de båda Nato-länderna har de senaste veckorna blivit allt mer frostig.

– Ni borde skämmas, ni borde skämmas. Ni byter er strategiske partner i Nato mot en präst, säger en ilsken Erdogan med adress till Vita huset under ett besök i staden Unye.

Med "präst" avses Turkiets terroråtal mot den amerikanske pastorn Andrew Brunson, vilket har fått USA att införa sanktioner mot turkiska ministrar. Och Brunson är enbart en av flera trätopunkter. I fredags flaggade Donald Trump för fördubblade tullavgifter på turkiskt stål och aluminium, samtidigt som han sammanfattade läget mellan de två länderna i ett kärnfullt Twitterinlägg: "Våra relationer med Turkiet är inte bra just nu!".

Erdogan säger att USA vänt Turkiet ryggen och att det är fel av Washington DC att komma med hot, enligt nyhetsbyrån Reuters. Kommentarerna fälls timmar efter att den turkiske presidenten publicerat en debattartikel i tidningen New York Times : Om inte USA anstränger sig för att förbättra relationen till Turkiet så kommer regeringen i Ankara att börja se sig om efter andra vänner, heter det bland annat i texten.

"De senaste sex årtiondena har Turkiet och USA varit strategiska partner och allierade i Natosamarbetet. Våra två länder har mött gemensamma utmaningar sida vid sida under Kalla kriget och dess efterspel", inleder Erdogan artikeln.

Han varnar för att partnerskapet kan vara i fara om inte USA börjar respektera Turkiets suveränitet och visar att man förstår de hot landet står inför.

På fredagen rapporteras Erdogan ha talat i telefon med Rysslands president Vladimir Putin.

"Washington måste ompröva den felaktiga uppfattningen att vår relation kan vara asymmetrisk, och acceptera det faktum att Turkiet har alternativ. Om det inte blir ett slut på ensidigheten och bristen på respekt måste vi börja leta efter nya vänner och allierade", skriver Erdogan.

Utöver den diplomatiska osämjan brottas Turkiet med en valuta i fritt fall. Tidigare i veckan har liran fallit till nya bottennivåer och hittills i år har den tappat mer än en tredjedel av sitt värde mot både dollarn och euron.

Fakta: Relationen mellan Ankara och Washington

  • Turkiet och USA är både medlemmar i försvarsalliansen Nato och har en lång historia av militärt och politiskt samarbete. De senaste åren har relationen dock försämrats avsevärt, av en rad olika anledningar.
  • Regeringen i Ankara vill att USA ska lämna ut den i USA bosatte predikanten Fethullah Gülen, som Erdogan anklagar för att ha orkestrerat kuppförsöket 2016. USA har vägrat, vilket förargat Erdogan. I oktober 2016, några månader efter kuppen, greps den amerikanske pastorn Andrew Brunson, som drev en kyrka i Izmir i västra Turkiet. Brunson anklagas för samröre med både Gülenrörelsen och den kurdiska PKK-gerillan. USA har förgäves krävt att Brunson släpps.
  • USA:s inblandning i Syrienkriget är ytterligare en källa till oenighet. Pentagons stöd till kurdiska milisgrupper har retat upp styret i Turkiet, medan Turkiets ökade samarbete med Ryssland har skapat irritation i Washington.