– Vi hade 17 elever på inkommande, men skulle ha behövt fem till så skulle vi ha fått fortsätta. Vi är förstås besvikna över att vi inte får fortsätta försöka med hjälp av inbesparingar, säger skolans rektor Meri Linna till KP24.

För att få fler elever att börja studera i höst hade man förlängt ansökningstiden.

När Meri Linna kom till Nordiska konstskolan i början av året var vårens budget redan i lås. Hon fick ta del av beskedet att konstskolan lägger ned på torsdagen förra veckan. Fredagen och måndagen har gått åt till att informera gamla och nya studerande om nyheten, eftersom läsåret skulle ha inletts nästa måndag, den 27 augusti.

– Det är så synd, eftersom de inte får fullfölja sin examen. De verkar inte ha något rättskydd alls för sina studier, säger Linna.

Många studerande har redan hunnit hyra bostäder i Karleby. Meri Linna berättar för KP24 att det finns en konstlinje vid institutet i Kelviå som kan intressera några av Nordiska konstskolans elever.

Meri Linna är besviken över beslutet som fattats. Hon har själv gått på Nordiska konstskolan och vet dess värde. Att Nordiska konstskolan, som grundades 1984, kommer att stänga har rektorn ännu inte förstått.

– Jag kan inte tro att det är sant. Det är en internationellt erkänd skola och många avsevärda konstnärer har gått här. I alla nordiska länder är man nedstämd över nyheten.

Nu hoppas Meri Linna att man ska hitta någon annan som vill upprätthålla skolan.

– Nu gäller det att försöka reda upp såna här saker. Först ska vi försöka hitta studieplatser åt alla studerande i Finland eller i de övriga nordiska länderna.

Vi har inte lyckats nå Meri Linna för en kommentar.