KP24: Nordiska konstskolan slutar

NyhetsbildZoom
Nordiska konstkolans verksamhet upphör. Arkivbild. Foto: Jan Björklund
Nordiska konstskolan i Karleby gapar tom. Detta efter att samkommunen Kvarnen har beslutat sig för att avsluta upprätthållandet av skolan.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Vi hade 17 elever på inkommande, men skulle ha behövt fem till så skulle vi ha fått fortsätta. Vi är förstås besvikna över att vi inte får fortsätta försöka med hjälp av inbesparingar, säger skolans rektor Meri Linna till KP24.

För att få fler elever att börja studera i höst hade man förlängt ansökningstiden.

När Meri Linna kom till Nordiska konstskolan i början av året var vårens budget redan i lås. Hon fick ta del av beskedet att konstskolan lägger ned på torsdagen förra veckan. Fredagen och måndagen har gått åt till att informera gamla och nya studerande om nyheten, eftersom läsåret skulle ha inletts nästa måndag, den 27 augusti.

– Det är så synd, eftersom de inte får fullfölja sin examen. De verkar inte ha något rättskydd alls för sina studier, säger Linna.

Många studerande har redan hunnit hyra bostäder i Karleby. Meri Linna berättar för KP24 att det finns en konstlinje vid institutet i Kelviå som kan intressera några av Nordiska konstskolans elever.

Meri Linna är besviken över beslutet som fattats. Hon har själv gått på Nordiska konstskolan och vet dess värde. Att Nordiska konstskolan, som grundades 1984, kommer att stänga har rektorn ännu inte förstått.

– Jag kan inte tro att det är sant. Det är en internationellt erkänd skola och många avsevärda konstnärer har gått här. I alla nordiska länder är man nedstämd över nyheten.

Nu hoppas Meri Linna att man ska hitta någon annan som vill upprätthålla skolan.

– Nu gäller det att försöka reda upp såna här saker. Först ska vi försöka hitta studieplatser åt alla studerande i Finland eller i de övriga nordiska länderna.

Vi har inte lyckats nå Meri Linna för en kommentar.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan