KP24: Nordiska konstskolan slutar

NyhetsbildZoom
Nordiska konstkolans verksamhet upphör. Arkivbild. Foto: Jan Björklund
Nordiska konstskolan i Karleby gapar tom. Detta efter att samkommunen Kvarnen har beslutat sig för att avsluta upprätthållandet av skolan.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Vi hade 17 elever på inkommande, men skulle ha behövt fem till så skulle vi ha fått fortsätta. Vi är förstås besvikna över att vi inte får fortsätta försöka med hjälp av inbesparingar, säger skolans rektor Meri Linna till KP24.

För att få fler elever att börja studera i höst hade man förlängt ansökningstiden.

När Meri Linna kom till Nordiska konstskolan i början av året var vårens budget redan i lås. Hon fick ta del av beskedet att konstskolan lägger ned på torsdagen förra veckan. Fredagen och måndagen har gått åt till att informera gamla och nya studerande om nyheten, eftersom läsåret skulle ha inletts nästa måndag, den 27 augusti.

– Det är så synd, eftersom de inte får fullfölja sin examen. De verkar inte ha något rättskydd alls för sina studier, säger Linna.

Många studerande har redan hunnit hyra bostäder i Karleby. Meri Linna berättar för KP24 att det finns en konstlinje vid institutet i Kelviå som kan intressera några av Nordiska konstskolans elever.

Meri Linna är besviken över beslutet som fattats. Hon har själv gått på Nordiska konstskolan och vet dess värde. Att Nordiska konstskolan, som grundades 1984, kommer att stänga har rektorn ännu inte förstått.

– Jag kan inte tro att det är sant. Det är en internationellt erkänd skola och många avsevärda konstnärer har gått här. I alla nordiska länder är man nedstämd över nyheten.

Nu hoppas Meri Linna att man ska hitta någon annan som vill upprätthålla skolan.

– Nu gäller det att försöka reda upp såna här saker. Först ska vi försöka hitta studieplatser åt alla studerande i Finland eller i de övriga nordiska länderna.

Vi har inte lyckats nå Meri Linna för en kommentar.

Kommentarer
|

Missa inte den blodröda månen på måndag morgon

Nyhetsbild
Tack vare Jordens atmosfär blir månen inte helt svart under den totala månförmörkelsen, utan mörkröd. Foto: Arkiv
En total månförmörkelse som färgar hela månen röd – och ett ljusstarkt planetmöte. Passa på att gå ut och titta upp i morgon bitti, det händer saker på januarihimlen!
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Missa inte den blodröda månen på måndag morgon

En total månförmörkelse som färgar hela månen röd – och ett ljusstarkt planetmöte. Passa på att gå ut och titta upp i morgon bitti, det händer saker på januarihimlen!

Nyhetsbild
Lokalt

Plankorsning i Yxpila ska göras säkrare

KARLEBY Trafikverket satsar 28 miljoner euro på att göra plankorsningar i hela landet säkrare. Yxpila i Karleby är med i åtgärdsprogrammet.

Nyhetsbild
Lokalt

Angelica nära frontalkrock vid Edsevökorsningen – "Löser sig med fjärde ramp"

PEDERSÖRE När Angelica Hellman tog avfarten från Riksåttan hem mot Lappfors var hon inte beredd på att möta en lastbil i samma fil. Vissa får köra motströms i rampen, enligt trafikplaneraren.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Puustelli levererar mer än bara kök

ANNONS FRÅN PUUSTELLI

Nyckeln i hand-konceptet är väletablerat och känt då det gäller nybyggen och egnahemshus. Även andra aktörer har anammat samma tänk – Puustelli är en av dem. Varumärket förknippas i första hand med kök, men står numera för mycket mer än så.

Mest läst senaste veckan