|

Fyra av fem vill slopa byte mellan sommar- och vintertid

NyhetsbildZoom
Sommartid eller vintertid? Foto: Fredrik Westblom
Att flytta fram visarna på våren och skjuta tillbaks dem på hösten är något som många irriterat sig på under åren. Nu har EU-kommissionen utrett vad EU-medborgarna verkligen tycker. Och resultatet är entydigt.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

EU-kommissionen ordnade en omröstning på webben där de som bor i något EU-land kunde säga vad de tycker om bytet mellan sommar- och vintertid. Enkäten var öppen mellan den 4 juli och den 16 augusti.

Ännu har resultatet inte avslöjats officiellt, men den tyska tidningen Westfalenpost och nyhetsbyrån DPA rapporterar att över 80 procent av de 4,6 miljoner EU-medborgare som deltagit i enkäten vill slopa tidsbytet.

I enkäten frågades också om det borde vara sommartid eller vintertid som skulle råda om tidsbytet slopades. Här svarade en majoritet att sommartid vore bättre än vintertid, skriver den finska tidningen Aamulehti.

EU:s slovenska kommunikationskommissarie Violeta Bulc twittrar att enkätresultatet nu ska studeras inom EU. Nätomröstningen är inte bindande, men eftersom resultatet var så entydigt, är det svårt att ignorera.

Direktivet om sommartid är bindande för alla EU-medlemmar. En eventuell förändring avgörs av Europaparlamentet.

Kommentarer
|

Säkerheten i rymningsspelet Escape room utreds: "I Finland behöver man inte vara orolig"

Nyhetsbild
Räddningsverken ska se till att verksamhetsutövaren har förberett sig för nödsituationer, att utrymningsvägarna går att använda och att de är tillräckligt noggrant utmärkta. Foto: SH4rp_i/Flickr
Inrikesministeriet har bett räddningsverken att kartlägga utrymningssäkerheten i de så kallade rymningsrummen.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan