Män som överväger att testas för prostatacancer genom ett PSA-prov borde endast göra det om en läkare anser att det behövs, skriver Helsingfors universitet i ett pressmeddelande.

En grupp bestående av internationella läkare och forskare har undersökt fördelarna och nackdelarna med PSA-prov för att upptäcka prostatacancer. Över 700 000 män deltog i studien.

Enligt experterna minskar provet inte på dödsfallen orsakade av prostatacancer medan nackdelarna är tydliga. Provet leder till överdiagnostiseringar och onödig vård skriver läkarna och forskarna i pressmeddelandet.

De är emot rutinmässiga prov men anser att män som har släktingar som insjuknat i prostatacancer kan diskutera provets för- och nackdelar med en läkare.

Det enda allmänt använda testet för att mäta halten prostataspecifikt antigen, PSA i blodet är PSA-provet som används i många länder.

De senaste åren har ändå nya tester utvecklats för att identifiera män som trots ett förhöjt PSA-värde har låg risk att insjukna i prostatacancer som kräver behandling.