|

Svenska Akademien omtolkar stadgarna

NyhetsbildZoom
Svenska Akademien moderniserar sitt arbete med hjälp av en ny stadgekommentar. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Svenska Akademien omtolkar de gamla stadgarna från 1786. I ett pressmeddelande tillkännager Akademien att man har antagit en ny stadgekommentar som ska göra det möjligt att tillämpa stadgarna på ett mer modernt sätt.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Efter torsdagens möte i Börshuset hävdades det att Svenska Akademien skulle ha ändrat sina stadgar. Men av pressmeddelandet framgår det att det snarare handlar om ett försök att göra en mer tidsenlig tolkning av de gamla paragraferna.

Arbetet med stadgekommentaren har skett med hjälp av juridisk kompetens.

Exakt hur kommentarerna till stadgarna ser ut avslöjas inte, men ett par exempel på punkter som har ansetts vara extra betydelsefulla ges.

"Inte minst viktigt i denna kommentar är klargörandet av ledamöternas lojalitetsplikt mot Svenska Akademien och tydliga riktlinjer om hur ärenden om uteslutning ska hanteras", står det i pressmeddelandet.

Samtidigt beslutade Akademien att komplettera den "Vägledning för bland annat jävsbedömning" som antogs 2012, "med en bekräftelse av att stadgarna innebär att alla Akademiens ärenden ska vara föremål för opartisk och saklig bedömning".

Efter mötet på torsdagskvällen förekom uppgifter om att kungen inte hade informerats om de åtgärder som vidtagits. I pressmeddelandet skriver man dock att "Beslutet kommer att meddelas Svenska Akademiens högste beskyddare, HM Konung Carl XVI Gustaf".

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan