|

Svenska Akademien omtolkar stadgarna

NyhetsbildZoom
Svenska Akademien moderniserar sitt arbete med hjälp av en ny stadgekommentar. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Svenska Akademien omtolkar de gamla stadgarna från 1786. I ett pressmeddelande tillkännager Akademien att man har antagit en ny stadgekommentar som ska göra det möjligt att tillämpa stadgarna på ett mer modernt sätt.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Efter torsdagens möte i Börshuset hävdades det att Svenska Akademien skulle ha ändrat sina stadgar. Men av pressmeddelandet framgår det att det snarare handlar om ett försök att göra en mer tidsenlig tolkning av de gamla paragraferna.

Arbetet med stadgekommentaren har skett med hjälp av juridisk kompetens.

Exakt hur kommentarerna till stadgarna ser ut avslöjas inte, men ett par exempel på punkter som har ansetts vara extra betydelsefulla ges.

"Inte minst viktigt i denna kommentar är klargörandet av ledamöternas lojalitetsplikt mot Svenska Akademien och tydliga riktlinjer om hur ärenden om uteslutning ska hanteras", står det i pressmeddelandet.

Samtidigt beslutade Akademien att komplettera den "Vägledning för bland annat jävsbedömning" som antogs 2012, "med en bekräftelse av att stadgarna innebär att alla Akademiens ärenden ska vara föremål för opartisk och saklig bedömning".

Efter mötet på torsdagskvällen förekom uppgifter om att kungen inte hade informerats om de åtgärder som vidtagits. I pressmeddelandet skriver man dock att "Beslutet kommer att meddelas Svenska Akademiens högste beskyddare, HM Konung Carl XVI Gustaf".

Kommentarer
|

Trump har ringt Stefan Löfven om fängslad rappare

Nyhetsbild
Affischer med buskapet att släppa Asap Rocky på fri fot har satts upp runt om i Stockholm. Foto: Stina Stjernkvist/TT
Donald Trump har enligt egen utsago ringt Stefan Löfven för att lösa situationen med Asap Rocky."Hade just ett väldigt bra samtal med Sveriges statsminister Stefan Löfven", twittrar han.

Mest läst senaste veckan