SVT tog direkt efter partiledardebatten avstånd från Jimmie Åkessons uttalande under debatten om varför vissa utlandsfödda inte får jobb i Sverige. Åkesson hävdade bland annat att det beror på att "de inte är svenskar" och att de inte "passar in i Sverige".

SVT:s kommentar efter debatten väckte skarp kritik från Sverigedemokraterna som krävde ett möte med SVT:s ansvariga utgivare Eva Landahl för att få framföra sina synpunkter.

– Det som skedde i går är en skandal. Det är inte SVT:s roll att lägga sig i en politisk debatt och ta ställning till ett politiskt parti, säger partiets presschef Henrik Vinge.

Mötet med Eva Landahl, ansvarig utgivare för SVT:s valprogram, äger rum klockan 11.

– Vi kommer att ha ett möte, men jag kan inte säga exakt vad vi ska prata om. Vi vet mer efter mötet, säger SVT:s presschef Camilla Hagert.

Eva Landahl har tidigare sagt att SVT är skyldigt att ta avstånd från generaliserande uttalanden från politiker.

TT: Är inte Landahls uttalande tillräckligt?

– Landahl sa något helt annat i telefon till mig i går. Då sa hon att hon var medveten om att Åkessons uttalande inte strider mot demokratiparagrafen, svarar Vinge.

Även Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson nämner debatten under morgonens tal på Värnhemstorget i Malmö. Han står fast vid att det han sade under debatten inte strider mot SVT:s regler, och om de anser att det gör det så krävs enligt Åkesson "en större debatt om public service".

– Det är så enkelt för mig och det är så självklart att man tar seden dit man kommer. Och det kan ju inte vara kontroversiellt någon annan stans än i det märkliga land vi lever i, säger Åkesson.