– Jag vill fortsätta minst fyra år till, vi har så mycket kvar att göra, säger Löfven efter talet när han ombeds sia om valutgången.

Men tror Löfven själv att han kan få uppdraget att fortsätta?

– För egen del ja, men det beror också på hur de andra agerar. Nu är det sju partier som har möjlighet att göra något bra efter valet. Vi får se valresultatet men det beror också på om de andra tänker göra sig beroende av Sverigedemokraterna.

Han är väl medveten om att hans parti förmodligen kommer att göra sitt sämsta val i modern tid. Han vill inte binda sig för någon samarbetspartner, mer än att Sverigedemokraterna ska hållas utanför allt inflytande, som han uttrycker det.

Han konstaterar att det enligt opinionsundersökningarna är mycket jämnt. Det finns fortfarande chans att övertyga människor, tror han.

– Det är viktigt att arbeta in i det sista, det är fortfarande människor som inte har bestämt sig, säger Löfven och tillägger:

– Det är en folkomröstning om välfärden och om anständigheten i svensk demokrati. Vi kan inte ha ett parti med avgörande inflytande som skrämmer minoriteter och attackerar media, säger Löfven med en syftning på Sverigedemokraterna.

Med sig på torget har Löfven sin norske S-kollega Jonas Gahr Støre. Han varnar för högervindar.

– Den yttre högern hoppas jag inte får inflytande, säger han på en pressträff före talet.

Gahr Støre säger att det finns både likheter och skillnader mellan den svenska valrörelsen och den senaste i Norge. Han varar också för "den yttre högern".

– Frågan är om den svenska traditionella högern kommer att ta det historiska beslutet att släppa in den yttersta högern. För i europeiska länder är det de konservativa partierna som avgör det, säger han.

Zoom

Arbetarpartiets ordförande Jonas Gahr Støre varnar för högervindar. Arkivbild. Foto: Ruud, Vidar


Han anser att Sverige står inför ett historiskt vägskäl där valet är viktigt, inte bara för Sverige, utan även för Norge, Norden och Europa.

– Utifrån sett är det nästan lika viktigt vad som sker efter valet som innan, säger Gahr Støre.

Jonas Gahr Støre deltog i en presskonferens på lördagsmorgonen tillsammans med svenska Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman. Ygeman säger sig vara relativt nöjd med valkampanjandet så här långt, trots att man ligger långt under 2014 års valresultat i opinionsmätningarna.

– Vi kommer att göra ett sämre val än 2014. Det är egentligen den utveckling vi har sett i alla de europeiska länderna. Det stora regeringsbärande partiet får betala ett pris för att regera landet. Så det var vi i någon mening medvetna om när vi sökte regeringsmakten för fyra år sedan, säger han.

Samtidigt passar han på att ge en känga åt Moderaterna, som inte heller lyckats att lyfta i opinionen.

– Vi var beredda att betala ett pris för att få regera landet. Men att det största oppositionspartiet inte klarar av att vinna stöd i den här situationen är anmärkningsvärt, säger han.