|

Vänsterpartiet går mot bästa valet på länge – men SD:s framgångar oroar

NyhetsbildZoom
Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler. Foto: Janerik Henriksson/TT
Vänsterpartiet ser ut att göra sitt bästa val på länge. Enligt de senaste siffrorna får partiet åtta procent, drygt två procentenheter mer än förra valet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Enligt Aron Etzler beror Vänsterpartiets framgång på att människor känner sig välkomnade och att partiet tagit upp "de viktigaste" frågorna om att samhället är så orättvist som det har blivit i dag, klimatfrågan, kvinnors rättigheter och vad vi ska göra åt den växande rasismen.

– Vi står för ett hopp för många i dag där många litar på att Vänsterpartiet måste finnas där för att rätta till saker som blir fel annars, säger han till TT:s utsände.

Valet som helhet ser dock ut att bli något av en rysare, säger han, med tanke på att Miljöpartiet riskerar att fall ur riksdagen, samtidigt som Sverigedemokraterna går kraftigt framåt.

– Vänsterpartiet kommer alltid att finnas här för er som kämpar mot rasismen och för en rättvis miljöomställning, säger Aron Etzler på Debaser i Stockholm, där partiet håller sin valvaka.


Om det här står sig, hur blir då regeringsbildningen?

– Mittenpartierna har varit väldigt tydliga med att de inte kommer att ta i SD med tång. Det innebär ju att om det rödgröna blocket blir störst, så kommer Stefan Löfven att sitta kvar som statsminister och få förhandla fram någon sorts regering. Man måste ju ändå tro att de menar det de säger, att Centerpartiet och Liberalerna inte ska stödja sig på SD. Jag skulle se extremt allvarligt på om de svek det löftet.

Har Vänsterpartiet en plats i en sån regering?

– Vi får väl se. Vi har sagt att gärna sitter i regering om politiken är den rätta och förutsättningarna finns. Jag tror att det är uppenbart att det hade varit mycket bättre om Vänsterpartiet hade suttit i regering. Om vi hade suttit i den här regeringen så hade vi kammat hem det här.


Ali Esbati, riksdagsledamot för Vänsterpartiet i Stockholm, är mycket nöjd med sitt partis valrörelse, men oroas av Sverigedemokraternas framgångar.

– Det är mycket obehagligt med Sverigedemokraternas uppgång. Den är på ett sätt väntad, för de två stora partierna Socialdemokraterna och Moderaterna har ju på olika sätt anpassat sig till Sverigedemokraternas retorik och förslag, och vi vet från i princip alla andra länder att det som sker då är att den här typen av partier kan stärkas, säger han.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan