– Vi har hellre 17 procent och regerar än 21 procent och i opposition, säger Moderaternas Johan Forssell.

På ett hotell i centrala Stockholm ska han och ett par hundra partikamrater följa kvällens valvaka, den som kan bli en rysare ur flera aspekter för partiet. Vid förra valet gjorde partiet ett väldigt svagt resultat – 23 procent – men ett sådant resultat skulle nu helt plötsligt vara en jätteframgång, i alla fall som det sett ut under en längre tid.

Flykten av väljare, bland annat till Sverigedemokraterna har gjort att partiet i stället har legat kring 17 procent i de senaste opinionsundersökningarna och ett sådant resultat skulle vara partiets sämsta på 16 år.


När TV4:s valdagsundersökning presenterades hördes "Bra" och applåder i lokalen när undersökningen visade på 18,4 procent, lite bättre än i de senaste opinionsundersökningarna.

Dock får de rödgröna 41 procent mot 40,1 för Alliansen.

– Det har varit en valrörelse eller egentligen en fyraårsperiod som präglats av många saker och en hel del misstag som begåtts, till exempel decemberöverenskommelsen som aldrig får ske igen. Det är ett förtroende som tar tid att bygga upp igen. Sedan att partierna på kanterna växer, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är också en internationell rörelse som vi kan se, säger Johan Forssell, migrationspolitisk talesperson för partiet.


Litar inte era kärnväljare på er längre?

– Vi har tappat en del, bland annat till Sverigedemokraterna men min känsla är att vi ändå har gjort en bra spurt. Det märks under de två senaste veckorna där Ulf Kristersson i princip vunnit debatter. Jag tror också att det finns en och annan moderat väljare som funderat att gå till SD men när man står där vid valurnan ändå kommer att rösta på Moderaterna.

Tomas Tobé, rättspolitisk talesperson för Moderaterna, ser flera skäl:

– Vi har haft en valrörelse som mycket har handlat om frågor där vi moderater inte har haft ett så starkt förtroende. Vi har saknat mycket av jobbdebatten, frågor om Sveriges ekonomi. Men jag tycker att slutspurten har gett mer energi in i den moderata kampanjen.


Bland moderaterna som nu befinner sig på valvakan finns ändå hopp om att partiledaren Ulf Kristersson ändå ska stå som vinnare oavsett om partiet backar jämfört med förra valet, detta som statsminister i en alliansregering. Precis som så många andra, inklusive Kristersson, varnar nu Forssell för en oerhört stökig framtid.

– Vi får se. Om Alliansen är större än de rödgröna så hoppas jag att det kommer att lösa sig ganska snart. Om det inte blir fallet kan det bli stökigt som det till exempel blivit i Tyskland. Det har tagit flera månader men så illa tror jag det inte blir här i Sverige.