ÖT når nu 52 000 läsare - e-tidningen allt mer populär

NyhetsbildZoom
Desken på Österbottens Tidning är bemannad från morgon till kväll och planerar och styr upp innehåll för både papper och webb. På bilden närmast kameran nyhetschef Sanna Rönn, chefredaktör Kenneth Myntti och webbredaktör Björn Bredbacka. Foto: Jonas Brunnström
Österbottens Tidning når varje vecka ut till 52 000 läsare. Det här är 2 000 fler än i fjol, visar en undersökning som KMT, Kansallinen Mediatutkimus, gjort.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

ÖT:s e-tidning har hållit ställningarna med 6 000 läsare dagligen.

– Det här är nationellt sett ganska mycket, säger chefredaktör Kenneth Myntti som konstaterar att ÖT är den tolfte mest lästa e-tidningen i landet och näst störst i Österbotten efter Vasabladet.

Vasabladet med 10 000 e-tidningsläsare är i sin tur störst i Österbotten och också i Svenskfinland.

Ser man till antalet e-tidningsläsare i förhållande till det totala antalet läsare ligger Vasabladet etta i landet medan ÖT kommer på tredje plats efter Helsingin Sanomat. Det här kan tolkas som att HSS Medias tidningsläsare har lätt att ta till sig den digitala tidningen.

KMT:s undersökningar görs i form av telefonintervjuer. Kenneth Myntti är nöjd med siffrorna och säger att de visar att ÖT kommer att ha en digital framtid. Men de ger också en fingervisning om att papperstidningen är viktig eftersom e-tidningen är en kopia av papperstidningen.

– Jag tror att ökningen beror på att tidigare papperstidningsprenumeranter har upptäckt att det är behändigare att läsa tidningen på platta. Det är till och med bättre för dem som har dålig syn eftersom man kan förstora upp texten.

– Men att vi håller ställningarna, och till och med ökar vår räckvidd, handlar om innehållet. Det är innehållet som tilltalar.

Det enda bakslaget i KMT:s halvtidsrapport för 2018 är ÖT tappat papperstidningsläsare, från 30 000 i fjol till 29 000 i år. Men det beror enligt Myntti på att ÖT ökade snabbt ifjol då man uppvisade den tredje största ökningen i landet. 2016 låg antalet papperstidningsläsare på 27 000.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan