ÖT når nu 52 000 läsare - e-tidningen allt mer populär

NyhetsbildZoom
Desken på Österbottens Tidning är bemannad från morgon till kväll och planerar och styr upp innehåll för både papper och webb. På bilden närmast kameran nyhetschef Sanna Rönn, chefredaktör Kenneth Myntti och webbredaktör Björn Bredbacka. Foto: Jonas Brunnström
Österbottens Tidning når varje vecka ut till 52 000 läsare. Det här är 2 000 fler än i fjol, visar en undersökning som KMT, Kansallinen Mediatutkimus, gjort.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

ÖT:s e-tidning har hållit ställningarna med 6 000 läsare dagligen.

– Det här är nationellt sett ganska mycket, säger chefredaktör Kenneth Myntti som konstaterar att ÖT är den tolfte mest lästa e-tidningen i landet och näst störst i Österbotten efter Vasabladet.

Vasabladet med 10 000 e-tidningsläsare är i sin tur störst i Österbotten och också i Svenskfinland.

Ser man till antalet e-tidningsläsare i förhållande till det totala antalet läsare ligger Vasabladet etta i landet medan ÖT kommer på tredje plats efter Helsingin Sanomat. Det här kan tolkas som att HSS Medias tidningsläsare har lätt att ta till sig den digitala tidningen.

KMT:s undersökningar görs i form av telefonintervjuer. Kenneth Myntti är nöjd med siffrorna och säger att de visar att ÖT kommer att ha en digital framtid. Men de ger också en fingervisning om att papperstidningen är viktig eftersom e-tidningen är en kopia av papperstidningen.

– Jag tror att ökningen beror på att tidigare papperstidningsprenumeranter har upptäckt att det är behändigare att läsa tidningen på platta. Det är till och med bättre för dem som har dålig syn eftersom man kan förstora upp texten.

– Men att vi håller ställningarna, och till och med ökar vår räckvidd, handlar om innehållet. Det är innehållet som tilltalar.

Det enda bakslaget i KMT:s halvtidsrapport för 2018 är ÖT tappat papperstidningsläsare, från 30 000 i fjol till 29 000 i år. Men det beror enligt Myntti på att ÖT ökade snabbt ifjol då man uppvisade den tredje största ökningen i landet. 2016 låg antalet papperstidningsläsare på 27 000.

Kommentarer
|

Skogsindustrin hamstrar – Hamnområdet fullt med virke

Nyhetsbild
Virkeshögar modell större i hamnen i Jakobstad. Foto: Jonas Brunnström
Virkesimporten till Finland ökar visar statistik. I hamnen i Jakobstad vittnar enorma virkeshögar om att importen sannolikt tilltagit.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan