|

"Florence" närmar sig North Carolina

NyhetsbildZoom
Vågorna växer vid Bogue Inlet Pier på Emerald Isle, North Carolina. Foto: Tom Copeland
Stormen Florence öga låg på förmiddagen finsk tid cirka 40 kilometer från kuststaden Wilmington i delstaten North Carolina, enligt USA:s orkancenter NHC. Den väntas komma in över land mycket snart, enligt NHC.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Utkanterna av ovädersvirveln Florence har börjat ösa in regn och starka vindar över North och South Carolinas kuster. En stadsdel som omges av två floder i kuststaden New Bern i North Carolina har redan översvämmats och räddningsoperationer pågår, enligt uppgifter på sociala medier.

Omkring 1,7 miljoner människor har evakuerats eller gett sig av frivilligt. Uppemot 300 000 invånare är utan el.

På fredagsmorgonen svensk tid, då orkanens öga fortfarande var en bra bit ut till havs, nedgraderades Florence till kategori 1 på den 5-gradiga Saffir-Simpson-skalan. Men faran är fortfarande stor.

– Snälla, sänk inte garden, säger Brock Long, chef på katastrofmyndigheten Fema.

Han betonar att vattnet lär bli ett större problem än vindstyrkan. Stormvågor på upp till fyra meter befaras, och nederbörd på kring en meter kan skapa utbredda översvämningar. Det statliga meteorologiska institutet spår att North Carolina kommer att få lika mycket regn på två–tre dagar som normalt på upp till åtta månader.

Florence för med sig vindar på maximalt drygt 40 meter i sekunden, och förväntas försvagas avsevärt under helgen och i början av nästa vecka, meddelar NHC.

Kommentarer
|

Nio gripna för terrordådet i Nairobi

Nyhetsbild
Kenyansk polis bevakar Nairobiförorten Eastleigh, där många muslimer av somaliskt ursprung bor, under fredagen. Foto: Khalil Senosi/AP/TT
Nio personer har gripits misstänkta för delaktighet i tisdagens terrorattack mot ett hotellkomplex i Nairobi, meddelar polisen i Kenya.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

WHO listar vaccinmotstånd som hälsofara

HÄLSA Vaccinmotståndet riskerar den framgångsrika bekämpningen av smittosamma sjukdomar, bedömer WHO. De senaste åren har mässlingsfallen ökat med nästan en tredjedel.

Nyhetsbild
Lokalt

Nu avmattas byggandet i Karleby– "Återgång till det normala"

KARLEBY De senaste åren har det byggts väldigt många bostäder i Karleby, men nu ser byggandet ut att avmattas. Karlebygatan 22 byggs inte detta år.

Nyhetsbild
Lokalt

Kommundirektören utreder ÖK-fastigheten: "Det är inte alldeles enkelt"

PEDERSÖRE Motionen om en åtgärdsplan för Österbottens kötts gamla fastighet i Bennäs behandlades i Pedersörestyrelsen i måndags. Kommundirektör Stefan Svenfors fick i uppgift att utreda ärendet.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Puustelli levererar mer än bara kök

ANNONS FRÅN PUUSTELLI

Nyckeln i hand-konceptet är väletablerat och känt då det gäller nybyggen och egnahemshus. Även andra aktörer har anammat samma tänk – Puustelli är en av dem. Varumärket förknippas i första hand med kök, men står numera för mycket mer än så.

Mest läst senaste veckan