|

Potensmedel ökar bland yngre

NyhetsbildZoom
Användningen av potensmedel ökar bland unga män. Arkivbild. Foto: Richard Drew
Det har blivit vanligare att potensmedel skrivs ut till yngre män, rapporterar SVT Nyheter. Sannolikt är ökningen ännu större om man räknar med olaglig handel över nätet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– För 15 år sedan hade vi ingenting men det här har vuxit fram i takt med internets framväxt, och internethandeln minskar inte, säger Elin Maria Bergsten, apotekare och utredare på Läkemedelsverket, till SVT.

– Det är oerhört vanligt, vi beslagtar hundratusentals tabletter varje år och då räknar vi bara det som kommer från länder utanför EU, säger Lars Hansson, som är sakkunnig om droger vid Tullverket.

Att köpa preparaten över nätet har sina faror. Dels vet man inte exakt vad de innehåller, dels får man inte alltid nödvändig information, exempelvis om eventuella risker, säger Elin Maria Bergsten.

De flesta som får potensmedel utskrivna av läkare är i åldrarna 45–74 år. Men den största ökningen, en fördubbling över tio år, gäller män som är 15–29 år, enligt Socialstyrelsen.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan