Enligt Akademien har de tre på sätt och vis bemästrat evolutionens kraft. De har tagit kontroll över evolutionen och nyttjat den för ändamål som gör stor nytta för mänskligheten.

Arnold har tagit fram enzymer genom så kallad riktad evolution. Dessa kan användas för att tillverka allt från biobränsle till läkemedel. Hon genomförde 1993 den första riktade evolutionen av enzymer och sedan dess har hon finslipat de metoder som numera används rutinmässigt för att utveckla nya katalysatorer. Hennes enzymer nyttjas bland annat för en mer miljövänlig tillverkning av kemiska substanser.

Smith och Winter har utvecklat antikroppar med metoden som kallas fagdisplay. På så vis kan man motverka autoimmuna sjukdomar och i vissa fall bota spridd cancer. Fagdisplay är när virus som infekterar bakterier kan utnyttjas för att ta fram nya proteiner. Smith utvecklade 1985 den här metoden medan Gergory Winter använde metoden för riktad evolution av antikroppar med målet att framställa nya läkemedel. Det första av dessa läkemedel godkändes 2002 och används mot ledgångsreumatism, psoriasis och inflammatoriska tarmsjukdomar.

Kemiprisvinnarna

  • Frances Arnold är född 1956 i Pittsburg, USA, och doktorerade 1985 vid University of California i Berkley. Hon är numera verksam vid California institute of Technology i Pasadena.
  • Gerorg Smith är född 1941 i Norwalk, USA, och doktorerade 1970 vid Harvard University, USA. Han är professor emeritus vid University of Missouri.
  • Sir Gregory Winter är född 1951 i Leicester, Storbritannien, och doktorerade 1976 vid University of Cambridge. Han är verksam MRC Laboratory of Molecular Biology i Cambridge.