På lördag inleds den andra jaktperioden efter brunstfredningen av älg i Lappland, Kuusamo och Taivalkoski. I resten av landet tillåts förutom vaktjakt också hund- och drevjakt skriver Finlands viltcentral i ett pressmeddelande.

Jämfört med i fjol har antalet jaktlicenser stigit på älg och vitsvanshjort. För höstens och vinterns jakter finns det 54 653 jaktlicenser för älg och 44 300 jaktlicenser för vitsvanshjort. Med en jaktlicens får man i regel fälla ett fullvuxet djur eller två kalvar.

Jakttiderna på hjortdjur har förlängts. Man får nu jaga älg utan hund från början av januari till och med den 15 januari och vitsvanshjort utan hund från början av februari till den 15 februari.

Från och med den sista lördagen i september har det varit tillåtet att jaga vitsvanshjort i full skala. Målet med den förlängda jakttiden är att minska på vitsvanshjortstammen som ökat i södra och sydvästra Finland de senaste åren.

– För att minska på hjortkollisionerna rekommenderas att jakten på hjort prioriteras, speciellt i början av hösten, för att det mot slutet av hösten skulle vara mindre hjortar kvar i trafiken, säger Jani Körhämö vid Finlands viltcentral i pressmeddelandet.

Man kan följa med hur älgjakten framskrider i sin egen region via tjänsten Riistahavainnot.