Hur väcker vi den sexlust som slumrar eller rent av somnat in? Går det att uppväcka sexlusten från de döda? Vems ansvar är det att hålla lusten vid liv?

Förra veckan besvarade Malin en fråga om låg sexlust från en 46-årig man. I dagens poddavsnitt besvarar hon flera frågor på samma tema. Bland annat pratar hon om de fysiologiska och psykologiska aspekterna av lusten och upphetsningen och vilka faktorer som påverkar vår förmåga att njuta av sex.

"Många män tänker att de måste fixa det här själva, att de inte får må dåligt eller vara ledsna. Men det är inte sant: ensam är inte stark."

Malin Wiik-Norrman

Wiik-Norrman säger att den stereotypa bilden av manlighet kan skapa prestationskrav. Låg sexlust rimmar illa med föreställningen att en man alltid ska vilja och kunna ha sex.

– Många män tänker att de måste fixa det här själva, att de inte får må dåligt eller vara ledsna. Men det är inte sant: Ensam är inte stark. Man får vara ledsen och ta emot hjälp även som man.

Lusten varierar med ålder, hälsa och livssituation. Det går att uppväcka den men det kräver tid och motivation. Vi är själva ansvariga för att lusten hålls vid liv.

Släpp kravet på penetrerande samlag. Det finns många sätt att njuta. Ta reda på vilken som är din sexuella gas och broms, och se till att öka det som väcker lusten och minska det som bromsar lusten.

Du kan lyssna på podden via vår sajt, Apple podcasts och Spotify.