– Det är glädjande att Internationella Olympiska Kommittén (IOK) valt ut Sverige som en av tre kandidater för Vinterspelen 2026. Det är ett styrkebesked för Sverige som idrottsnation, säger socialminister Annika Strandhäll, som ansvarar för idrottsfrågor i expeditionsregeringen, i ett skriftligt uttalande för TT.

Beskedet efter omröstningen på Internationella olympiska kommitténs möte i Buenos Aires var väntat. Redan i förra veckan rekommenderades den svenska kandidaturen tillsammans med Calgary, Kanada, och Milano/Cortina d'Ampezzo, Italien.

– Det är en god känsla. Nu jobbar vi positivt framåt tillsammans med andra intressenter i Sverige och övriga världen för att uppnå drömmen om ett vinter-OS och Paralympics i Sverige 2026, säger OS-bolagets vd Richard Brisius till TT efter omröstningen.

– Vi känner att vi har ett väldigt bra koncept, säger han om Sveriges chanser mot de två konkurrenterna i Italien och Kanada.

Senast om tre månader ska Sverige ha lämnat in sin officiella ansökan om att få arrangera vinterspelen och Paralympics 2026. En osäker faktor är om Sverige då har en ny regering som kan ta beslut om en statlig säkerhetsgaranti – allmän säkerhet på gator och torg.

Richard Brisius tror inte att det är ett problem om säkerhetsgarantin inte finns på plats när ansökan ska lämnas in.

– Det är inget problem jag ser nu. Om vi jobbar framåt på ett positivt sätt så är jag övertygad om att vi kommer att lösa det som måste lösas, säger han.

Annika Strandhäll skriver i sitt uttalande att hon är "försiktigt positiv" till ett vinter-OS och Paralympics i Sverige. "Nu behöver vi diskutera och nå samsyn över blockgränsen", fortsätter hon.

Ministern påpekar att Sveriges bud handlar om ett helt nytt format på OS.

– Det rör sig om flera städer och vi säger nej till skrytbyggen och idrottsarenor som sen står öde. Ett OS i Sverige måste vara ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbart, understryker hon.

Mats Årjes, ordförande för Sveriges Olympiska Kommitté, skriver i en kommentar att Sverige kan skapa vinterspel med den lägsta budgeten på över 30 år.

– De ska inte kräva skattekronor utan tvärtom tillföra värden. Vi kommer inte att behöva göra investeringar i nya arenor eftersom vi i Sverige redan har de tävlingsarenor som behövs. Vi har också de vägar, järnvägar, flygplatser och hotell som behövs, vi behöver nästan inte bygga någonting. säger Årjes.

Sveriges OS-ansökan har en budget på motsvarande cirka 1,2 miljarder euro.