|

Svajigt på börsen – här är tre saker som kan utlösa en totalkrasch

NyhetsbildZoom
Helsingforsbörsen öppnade med 1,9 procent på minus på torsdagen. Foto: Lehtikuva/Onni Ojala
Det skakar på världsmarknaderna – också i Helsingfors och i Stockholm. Men varför? Här är de tre största riskerna för en börskrasch.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Överhettning av USA:s ekonomi

Aktieplacerarnas största rädsla är en snabbt stigande inflation i USA. Det skulle nämligen pressa den amerikanska centralbanken Federal Reserve (Fed) att snabbare sätta foten på bromsen, det vill säga höja styrräntan i en hastigare takt än vad som är väntat för att möta överhettning av ekonomin.

På senare tid kan sådana tecken skönjas, bland annat då arbetslösheten i USA landade på rekordlåga nivåer häromveckan. Det leder tankarna till resursbrist, vilket i sin tur skulle vara inflationsdrivande.

Andra tecken är det snabbt växande budgetunderskottet som följer på president Donald Trumps omfattande skattelättnader.

– Vad USA gör nu är i grunden att de lånar upp pengar och delar ut dem till företagen som i sin tur till stor del har delat ut dem till aktieägarna som omsätter det i ökad konsumtion. Det är en grundbult till att den amerikanska tillväxten är god men också en grundbult till att placerare börjar bli allmänt oroade för inflation och andra obalanser, säger Peter Malmqvist, chef på Analysguiden i Sverige.

Den politiska osäkerheten i Europa

Det är inte enbart på andra sidan Atlanten som orosmolnen på marknaderna tornar upp sig.

I Italien har landets tvåpartiregering, bestående av den populistiska Femstjärnerörelsen och högerextrema Lega, lagt fram budgetramar som går stick i stäv med EU:s krav på sunda statsfinanser.

Trots kraftfulla protester från EU visar Italiens ledning få tecken på reträtt. I stället för att hålla nere räntorna väljer den italienska regeringen att ta principfajten med unionen, vilket får börser att darra. De tidigare hoten från koalitionsregeringen om att både lämna valutasamarbetet samt EU är också ständigt närvarande hos investerare runt om i Europa.

Tillsammans med brexitförhandlingarna som verkar gått i stå är Europa en kokande kittel av osäkerhet och det är knappast något som marknadsplatserna efterfrågar.

Handelskrig mellan USA och Kina

Den tidigare pysande handelskonflikten mellan världens två största ekonomier har under hösten eskalerat ytterligare.

President Trumps hårdföra handelspolitik har sammantaget lett till strafftullar på kinesiska varor till ett värde av hundratals miljarder dollar. På det har Kina svarat med en så fullödig motattack som landets handelsbalans tillåter.

Skulle darret i USA övergå till jordskalv kan jätten i öst inte undgå att dras med nedåt. Och eftersom Kina är motorn i världsekonomin skulle en sådan situation snabbt gå ut över tillväxten i den globala ekonomin, vilket påverkar vinsterna för bolagen på börserna.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan