Den nya mammografimetoden kallas brösttomosyntes och har testats i en klinisk studie vid Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus. Den går ut på att man tar en tredimensionell bild av bröstet, till skillnad från den vanliga metoden där all bröstvävnad återges i en enda bild.

Med brösttomosyntes tas flera röntgenbilder av bröstet i olika vinklar, vilket ger mer och bättre information som ökar chansen att upptäcka tumörer.

– Samtidigt kunde vi minska tryckbelastningen mot bröstet vid undersökningen, vilket eventuellt kan främja högre deltagarfrekvens", säger Sophia Zackrisson, docent vid Lunds universitet och röntgenläkare vid Skånes universitetssjukhus, i ett pressmeddelande.

–Vi fick dock återkalla något fler kvinnor för extra undersökningar jämfört med vanlig mammografi, det vill säga vi fick fler falskt positiva fynd, fortsätter hon.

Metoden används redan vid bland annat Skånes universitetssjukhus, och enligt Sophia Zackrisson är det bara en tidsfråga innan den införs på fler ställen.