Vägar är stängda och broar hotas av enorma regn- och smältvattenmassor i Nord-Gudbrandsdal. Flera hus och bilar står under vatten och många abonnenter har mist sin el. Även risken för jordskred ökar i Vestlandet, som är en av Norges fem landsdelar.

Det kaotiska läget har uppstått på grund av riklig nederbörd och varmt väder som smälter snö och glaciärer.

Enligt väderportalen Varsom.nu har det kommit upp till 180 millimeter nederbörd de senaste två dygnen. Ytterligare regn väntas under söndagen och natten till måndagen.

Orange varningsnivå gäller i Hordaland och större delen av Sogn och Fjordane.

Alla länsvägar i Skjåks kommun i Oppland fylke i landskapet Gudbrandsdalen stängdes av för trafik under söndagsförmiddagen. Den enda öppna vägförbindelsen mellan öst och väst i Ottadalen är E16 över Valdresflya.

Dyringsbron vid Liavassosen i Skjåk drogs med i vattenmassorna med följd att 22 personer sitter fast i ett stugområde med 70–80 hus.

– Vi har varit i kontakt och allt är väl med dem. En person blev hämtad av en polishelikopter av förebyggande hälsoskäl, säger Skjåks kommunordförande Elias Sperstad till Gudbrandsdølen Dagningen.

NVE kontaktat flera drabbade kommuner för att få en överblick av situationen.

– Vi har också folk på väg till några av de mest utsatta platserna för att bistå med expertråd, säger NVE-chefen Grethe Helgås.

Natten till söndagen räddade polisen en familj när deras hus i Nordberg i Skjåk översvämmades.

– Det var dramatiskt. En vuxen och tre barn fick bäras ut av poliserna sedan älven stigit kolossalt fort på våldsamt kort tid, säger Elias Sperstad till public service-bolaget NRK och talar om ett "katastrofområde".

Elva personer är evakuerade i Skjåk, den hårdast drabbade kommunen. En krisstab är insatt inför risken att vattendragen ska stiga ytterligare.