Slutsatsen att antiinflammatorisk kost kan ge ett längre liv drar forskare vid Karolinska Institutet och Uppsala universitet i en studie bland nära 70 000 medelålders och äldre kvinnor och män.


Deltagarna, som bor i Uppsala, Västmanlands och Örebro län, fick fylla en stor enkät där de bland annat fick svara på vad de åt och drack. Utifrån svaren, och med en hjälp av halterna av inflammationsämnet CRP i blodet från 3 500 av de kvinnliga studiedeltagarna, räknade forskarna ut en poäng i ett 16-gradigt antiinflammatoriskt kostindex, rapporterar Upsala Nya Tidning.

Sexton år efter att enkäterna fyllts i följde forskarna upp deltagarna. Då 16 000 av testpersonerna dött. Men dödligheten var lägre bland deltagarna som fått höga poäng i indexet. Forskarna, vid Uppsala universitet och Karolinska institutet, såg också att personerna med låga poäng dog vid en lägre ålder. Skillnaden i livslängd mellan de som hade låga och höga tal och som var ickerökare var sju månader, medan det för rökare var 1,7 års skillnad.

– Rökning har kraftigt inflammationsframkallande effekter, som utan motverkande krafter bland annat påskyndar utvecklingen av åderförkalkning. Hos personer som aldrig har rökt är den inflammatoriska aktiviteten i kroppen förmodligen i allmänhet lägre och därmed också nyttan mindre av att sänka den ytterligare, säger professor Alicja Wolk till tidningen.

Fakta: Antiinflammatorisk mat

  • Livsmedel med antiinflammatorisk potential är bland annat frukt och grönt, te, kaffe, müsli/havregryn, ost med låg fetthalt, choklad, oliv- och rapsolja, baljväxter, nötter och måttliga mängder öl eller vin.
  • Livsmedel som i stället riskerar att öka inflammatoriska risken är kött, inälvsmat, chips, läsk och saft.
  • Källa: UNT (TT)