|

Fartygskrock drabbade Norges gasexport – fem oljefält påverkades

NyhetsbildZoom
Den norska fregatten Helge Ingstad kördes upp på land med hjälp av bogserbåtar efter krocken med ett tankfartyg vid Bergen. Nu arbetar den norska marinen med att säkra fregatten, som har slagsida och riskerar att glida ut i havet och sjunka. Foto: Marit Hommedal/NTB/TT
Fartygskrocken vid en oljehamn utanför Bergen stoppade delvis Norges produktion av olja och naturgas. Förutom oljehamnen stängdes fem oljefält och en processanläggning för naturgas. Men de kunde öppnas igen på torsdagseftermiddagen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Den norska fregatten Helge Ingstad, med 137 personer ombord, råkade värst ut av fartygen och tog in vatten genom ett hål i skrovet. Alla ombord, utom tio personer, evakuerades tidigt till ett annat fartyg.

Åtta personer fick lindriga skador i olyckan, som inträffade vid fyratiden natten till torsdagen.

Helge Ingstad kolliderade med tankfartyget Sola, som assisterades av en bogserbåt, uppger norska statens haverikommission.

På morgonen kunde Helge Ingstad köras upp på land med hjälp av bogserbåtar. Men där fick fregatten efter hand allt mer slagsida, och befaras sjunka.

– Vi försöker stabilisera fartyget och se till att det inte ska glida av, säger konteramiral Nils Andreas Stensønes, chef för den norska marinen, enligt nyhetsbyrån NTB.

Tankbåten Sola har 625 000 fat råolja ombord, men uppges inte ha något läckage. Fartyget är registrerat på Malta.

Kollisionen ägde rum vid Stureterminalen, som bland annat är en utskeppningshamn för norsk råolja.

Terminalen stängdes på morgonen, som följd av olyckan. All personal som inte har beredskapsuppgifter evakuerades.

Detta ledde i sin tur till att produktionen på fem oljefält stoppades under förmiddagen. Olja från fälten levereras normalt i rörledningar till Stureterminalen.

En processanläggning för naturgas, Kollsnes, stängdes också. Nästan en tredjedel av Norges gasexport till Europa går normalt via Kollsnes.

En marin expert gör bedömningen att Helge Ingstad, som levererades till norska flottan 2009, var orsak till kollisionen.

– Lastbåten kom ut från land på styrbords sida. Det är ingen tvekan om att fregatten hade väjningsplikt, säger Jacob Børresen, tidigare högt uppsatt marinofficer, till Bergens Tidende enligt NTB.

Olyckan utreds både av polisen och av haverikommissionen.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan