De nio döda har hittats i och i närheten av staden Paradise, som ödelagts av den våldsamma branden. Tusentals hus har förstörts och mer än 30 personer saknas fortfarande.

Medier beskriver mardrömsscener när lågorna drog in i samhället så snabbt att folk lämnade sina köande bilar på den enda genomfartsgatan och försökte fly till fots. Fem av offren hittades i eller nära utbrända bilar, tre utanför bostadshus och ett i ett hus.

– Det här var värsta tänkbara scenario, något vi länge fruktat, säger Kory Honea, sheriff i Butte County, på en presskonferens.

– Tyvärr kunde inte alla ta sig ut.

Branden bröt ut på torsdagen och var på fredagskvällen bara till fem procent under kontroll.

Mer än 6 000 hem har förstörts i Paradise och över 250 företag. Bränderna i Napa och Sonoma i oktober 2017, som tidigare räknats som de som orsakat mest förödelse i delstatens historia, förstörde 5 636 byggnader.

80 mil söderut rasar en annan storbrand, kallad Woolsey, vid kändistäta Malibu. När lågorna helt utom kontroll rasade ned för bergssluttningarna och mot bebyggda områden uppmanade myndigheterna alla invånare att evakuera. Bland kändisarna som fått fly sina mångmiljonhem finns bland andra Lady Gaga och Kim Kardashian. Kardashian skriver på Twitter att hennes och Kanye Wests hem i Calabasas förstörts av elden.

Bara i Ventura county, nordväst om Los Angeles, har 95 000 personer evakuerats.

Även kändisarna i västra Los Angeles kan tvingas lämna sina hem. Myndigheterna har än så länge bara utlyst en frivillig evakueringsorder. Branden hotar även delar av Thousand Oaks, staden som nyligen skakades av en masskjutning på en bar där tolv personer dog.

Myndigheterna tvingades stänga motorvägen 101, en av de största och viktigaste lederna i delstaten, samt Pacific Coast Highway, som går längs kusten.