Klockan 11 den 11 november 1918 tystnade till sist första världskrigets kanoner. Då hade uppemot tio miljoner soldater stupat, inte minst i det blodiga skyttegravshelvetet på västfronten.

– Vi minns hjältarna som förlorade sina liv i skyttegravarnas fasa. När solen går ned över 100 år av hågkomst kommer vi aldrig att glömma deras uppoffringar, sade Storbritanniens premiärminister Theresa May enligt nyhetsbyrån Reuters när hon i fredags besökte Mons i södra Belgien för att hedra de döda.

Just i Mons ligger märkligt nog både den förste och den siste britt som stupade i kriget. John Parr föll den 21 augusti 1914. George Ellison stupade bara 1,5 timme före vapenvilan den 11 november 1918.

– Att deras gravar ligger intill varandra är en passande och stark symbol för det eviga bandet mellan dem och alla deltagare i de väpnade styrkor som gav sina liv för att försvara vad vi håller kärt, sade May.

Ceremonierna under söndagen hålls vid Okände soldatens grav under Triumfbågen i centrala Paris. Vid president Emmanuel Macrons sida kommer finnas bland andra Tysklands förbundskansler Angela Merkel, USA:s president Donald Trump, Rysslands Vladimir Putin och Turkiets Recep Tayyip Erdogan.

Putin och Trump väntas hålla ett kortare samtal i samband med den lunch som Macron sedan arrangerar i Élyséepalatset. Därefter åker merparten av ledarna vidare till det fredsforum i Paris som Macron hoppas göra till ett årligt återkommande evenemang.

Vid forumet tillhör statsminister Stefan Löfven (S) en av talarna. Att Sverige inte deltog i första världskriget får honom ändå inte att känna sig utanför.

– Nej, absolut inte. Det är viktigt också för oss som inte deltog i kriget att högtidlighålla detta och att vi minns vad som faktiskt hände samt att vi drar lärdomar av det även i vår tid, hur man undviker spänningar och lägen där folk tar till vapen i stället för att arbeta för gemensam säkerhet, sade Löfven till TT efter att ha anlänt till Paris i fredags.

– Det är många som menar att det sätt som första världskriget avslutades faktiskt var början på det andra, det blev så svart och vitt, vinnare och förlorare. Efter andra världskriget fanns en annan förståelse för att också den förlorande makten kan utvecklas, annars blir det ytterligare en spiral av våld. Det gäller att ära tio miljoner soldater men också att dra lärdomar för vår tid.