– Det är ett kylmedel för att kyla ner hjärnan. Det vi har sett genom att ge denna tidiga kylning redan av ambulanspersonal så finns det en viktig grupp av patienter där en ökad andel blir helt återställda, säger forskare Per Nordberg vid Centrum för hjärtstoppsforskning på Karolinska Institutet till TT.

Att kyla ner hjärnan på den som drabbats av hjärtstopp ger färre skador. Nedkylning ökar också chansen att överleva och varje minut kan vara avgörande. Trots det påbörjas en nedkylning i många fall först när patienten anländer till sjukhus. Den metod som vårdpersonal kunnat använda redan i ambulans – att spruta in kall vätska i blodet – är förenat med risker.

Nu har forskare upptäckt ett säkert alternativ utan allvarliga biverkningar som går att använda på patienten, redan på plats eller allra senast i ambulansen.

Genom att blanda en kylande flyktig vätska med syrgas och sprida den i patientens näshåla med hjälp av katetrar så får man en snabb och säker nedkylning.

Först kyls hjärnan, sedan av resten av kroppen.

– Vi vet att ju tidigare man börjar kyla desto bättre, men det har inte funnits någon bra metod att göra det tidigare, säger Per Nordberg.

Enligt studien blev en ökad andel patienter helt återställda tack vare metoden.

– Vi ser en skillnad i komplett återhämtning hos patienter som har kammarflimmer –en viss kvarvarande hjärtaktivitet.

Studien har finansierats av Hjärt-Lungfonden och presenterades vid den stora amerikanska hjärtläkarkongressen AHA under söndagen. Runt 700 personer som drabbats av hjärtstopp utanför sjukhus har ingått i studien.