|

Joakim Strand vill att vargfrågan tas på allvar – "Vargproblemet är en barnskyddsfråga"

NyhetsbildZoom
Joakim Strand. Foto: Mikael Nybacka
– Vargens skyddsstatus borde inte stå över barnens rätt till en trygg uppväxtmiljö, säger riksdagsledamot Joakim Strand (SFP). Strand för fram frågan i ett skriftligt spörsmål till regeringen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

I spörsmålet lyfter Strand upp barnens rätt till en trygg uppväxtmiljö. En växande vargstam som rör sig längre västerut i Finland samt flera vargobservationer i Österbotten under den senaste tiden måste tas på allvar, säger Strand.

– Befolkningen upplever att de inte får tillräckligt stöd från myndigheter för att skydda sig mot vargen, som är ett farligt rovdjur.


De råd som polisen och Finlands viltcentral ger till vuxna och barn på de områden där vargobservationer gjorts minskar på trygghetskänslan menar Strand. 

– Dessa råd ger inte upphov till en känsla av en trygg uppväxtmiljö för ett barn. Enligt barnskyddslagen har alla barn rätt till en trygg uppväxtmiljö och myndigheter har skyldighet att främja barns välfärd.

 I dagens läge finns det barn i Österbotten som inte vågar gå till skolan för att de är rädda för vargen, säger Strand.

 – Vargens skyddsstatus borde inte stå över barnens rätt till en trygg uppväxtmiljö. Det är också absurt att hundar måste vara kopplade när de går ute i tätorten, men vargar får springa fritt. 

Kommentarer

Se video: Här är Österbottens största skarvkoloni

Nyhetsbild
Hundratals skarvar på Sommarögrund, här tillsammans med trutar och måsar. Foto: Linus Lindholm
Vi åkte ut till kolonin som inte nått ut i rubrikerna trots att den är störst i hela Österbotten med 1 710 bon och minst 5 000 fåglar.

Mest läst senaste veckan