Den lilla enhet under EU:s utrikestjänst EEAS som granskar främst desinformationsförsök i ryskspråkiga medier ska få motsvarande 5,3 miljoner euro nästa år, mot knappt 2,2 miljoner i dag.

– Sedan enheten startades 2015 har den identifierat och analyserat fler än 4 500 desinformationsfall. Det finns starka bevis som pekar mot Ryssland som huvudkälla för desinformation i Europa, säger EU:s digitalkommissionär Andrus Ansip på en presskonferens i Bryssel.

Tillsammans med en rad kollegor lade Ansip på onsdagen fram en plan för olika åtgärder under den närmaste tiden, framför allt med tanke på EU-valet i slutet av maj 2019.

Utöver det utökade stödet till EEAS-enheten ska ett varningssystem sättas upp, där EU:s institutioner och medlemsländer snabbt ska kunna informera varandra när de upptäcker olika kampanjer. Stöd utlovas även till allehanda faktakontrollanter och forskare, samtidigt som sociala medier uppmanas att vidta åtgärder mot falska konton – på frivillig bas.

– Vi vill inte ha någon typ av censur. Yttrandefriheten respekteras helt i det här. Vår inställning är ideologiskt neutral. Målet är att skydda våra medborgare så att de kan göra ett så fritt val som möjligt, säger EU:s justitiekommissionär Vera Jourova.