|

Paris bommar igen inför nya protester

NyhetsbildZoom
Ny missnöjesyttring i Paris under fredagen. Foto: Thibault Camus/AP/TT
Nya stora protester väntar i Frankrike i helgen. Myndigheter uppmanar butiker och attraktioner i Paris att hålla stängt samtidigt som tusentals poliser skickas ut på gatorna.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Tusentals demonstranter har intagit gatorna i Paris och andra franska städer som Lille och Marseille i omfattande protester som började den 17 november.

De så kallade Gula västarnas protester började som demonstrationer i småstäder och på landsbygden mot höjd skatt på bensin och diesel – men har växt till ett allmänt missnöje mot president Emmanuel Macron.

– Det blev ganska snabbt en fråga om köpkraft hos folk, om låga pensioner och omöjligheten att få lönen att räcka till, säger den svenska journalisten och Frankrikekännaren Ingmarie Froman.

Presidenten, som tillträdde för 18 månader sedan, började med att slopa förmögenhetsskatten för att sedan avisera höjda skatter på annat håll.

– Det är framför allt symboliken i det här, att han började med att underlätta för de mest förmögna för att sedan slå mot hushållens plånböcker, som de har reagerat mot.

Protesterna i Frankrike

  • Gula västarna (Gilets jaunes) är ett löst sammansatt initiativ som ursprungligen bildades i protest mot höjd skatt på bensin och diesel. Protesterna har sedan vuxit till att omfatta ett mer allmänt missnöje mot den franske presidenten Emmanuel Macron och hans politik.
  • Flera lördagar i rad har tiotusentals demonstranter intagit gatorna i Paris och andra franska städer som Lille och Marseille. Stundtals har protesterna gått våldsamt till och lett till vandalisering.
  • Under förra helgens demonstrationer blev Triumfbågen nedklottrad och lyxbutiker längs Champs-Élysées fick sina fönsterrutor krossade. Fler än hundra personer skadades, däribland 17 poliser, enligt polismyndigheten. (TT)
 

I torsdags blev fler än 700 studenter gripna av polis i demonstrationer mot striktare inträdeskrav på universiteten, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Studenter bar ansiktsmasker, kastade molotovcocktails och satte eld på soptunnor på flera håll i landet.

En film som visar hur ett tiotal personer står på knä med händerna bakom huvudet omgivna av beväpnad polis har skapat starka reaktioner i sociala medier.

Regeringen har svarat på missnöjet med att backa i frågan om skatt på drivmedel. I början av nästa vecka ska Macron hålla tal för det franska folket – men Froman tror inte att han kommer att lägga sig på några fler punkter.

– Utåt sett har han i alla fall gett skenet av att vara väldigt principfast. Och det är också något som jag tror kommer att vara till hans förtjänst senare, det har visat sig att folk ändå uppskattar den politiker som håller fast vid det han lovar, säger hon.

– Det är definitivt Macrons allvarligaste kris hittills, men att det skulle leda till hans avgång tror jag är uteslutet.

I helgen väntas nya stora protester och som en säkerhetsåtgärd uppmanas flera turistattraktioner och museum i Parisområdet hålla stängt på lördagen, däribland Eiffeltornet och Louvren. Butiker på de stora avenyerna kring Triumfbågen uppmanas att ta bort utomhusmöbler och sätta brädor för skyltfönstren – en kostsam åtgärd med tanke på den stundande julhandeln.

Enligt premiärminister Eduard Phillipe kommer antalet poliser att utökas till 89 000 på lördag, varav 8 000 kommer att placeras i Paris.

Demonstranterna har fortfarande ett brett stöd hos det franska folket, 72 procent enligt en opinionsundersökning – samtidigt som Macrons popularitet har sjunkit till den lägsta hittills.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan