Polisen meddelade förra veckan att det från och med januari nästa år inte längre är möjligt att identifiera sig med körkort då man löser ut nya pass eller identitetskort. I dag kan man lösa ut pass från till exempel Matkahuolto, K-affärerna eller R-kioskerna men också från polisens enheter för tillståndsbetjäning. 

Nyheten har förorsakat rusning till polisens tillståndsbetjäning, meddelar nu Österbottens polisinrättning. Enheten är för tillfället hårt belastad och lediga tider finns tidigast i januari. Man kan också besöka tillståndsbetjäningen utan tidsbeställning, men då bör man förbereda sig på långa kötider på plats.

Därför vill polisen nu precisera vad förändringen innebär. Identitetskort och pass beviljas även efter årsskiftet enligt samma förutsättningar som tidigare. Det är alltså inte nödvändigt att skaffa identitetskort eller pass före årsskiftet på grund av de förändringar som träder i kraft. Undantag gäller ifall att man inte har ett behov av det, på grund av en resa eller ett bankärende som sker direkt i början av året.

I ett pressmeddelande uppger polisen att förändringen som träder i kraft den första januari 2019, inte betyder att man inte kan ansöka om pass eller ID-kort överhuvudtaget om man inte har ett giltigt pass eller ID-kort från tidigare.

Om man har beställt pass eller identitetskort och inte har pass eller ID-kort från tidigare kan man befullmäktiga någon annan person att lösa ut handlingarna. Den befullmäktigade bör kunna styrka sin identitet med ett ikraftvarande finländskt pass eller identitetskort.

Om det inte är möjligt att befullmäktiga någon beställs tillståndshandlingen till polisstationen och där utför myndigheten identifieringen till exempel genom att använda det beställda identitetskortet eller passet.

Om man behöver beställa tid till tillståndsbetjäningen så kan man göra det elektroniskt via polisens webbplats.

Det går också ringa till det nationella rådgivningsnumret, 0295 419 800, och be om en bokad tid.