Enligt en undersökning från opinionsinstitutet ORB är det bara 18 procent av britterna som har förtroende för det som May förhandlat fram med EU. 59 procent skakar på huvudet, medan 21 procent inte vet vad de ska tycka, rapporterar Reuters.

Och även bland de parlamentsledamöter som nästa vecka ska rösta om avtalet tycks motståndet vara fortsatt starkt.

– Vad jag vet är det ingen av de konservativa ledamöter utanför regeringen som uttalat sig mot avtalet som har ändrat sig, säger parlamentsledamoten Mark Francois till tidningen The Guardian.

Sveriges EU- och handelsminister Ann Linde (S) har noterat samma sak.

– Alla är oroliga nu. Man har inte rört sig på något sätt som jag ser det på den brittiska sidan, säger Linde på väg in till ett EU-ministermöte i Bryssel.

Strax intill henne försöker samtidigt en av Storbritanniens biträdande brexitministrar hålla modet uppe.

– Vi är alla i regeringen fokuserade på att få stöd från parlamentet i den omröstning som väntar nästa vecka. Premiärministern kommer att uppdatera parlamentet i morgon, säger Martin Callanan i Bryssel.

Omröstningen i parlamentet ska som väntat hållas på tisdag nästa vecka, den 15 januari, bekräftar en talesman för May efter tisdagens regeringsmöte i London, rapporterar Reuters.

Enligt tidningen Daily Telegraph har brittiska tjänstemän på sistone gjort framstötar i övriga EU om möjligheterna att förlänga utträdesförhandlingarna till efter den 29 mars i år och därmed skjuta på hela utträdet.

De uppgifterna förnekas dock av regeringen.

– Vi är väldigt tydliga. Regeringens linje är att artikel 50-förfarandet inte kommer att utsträckas. Vi lämnar EU den 29 mars, säger Callanan i Bryssel.


"EU:s linje är fortsatt klar: det blir inga omförhandlingar."

Ann Linde

Sveriges EU- och handelsminister

 


Premiärminister May hoppas att nya löften de närmaste dagarna ska hjälpa till i parlamentet, inte minst för att övertyga de ärkekonservativa nordirländare som starkt ogillar att utträdelseavtalet eventuellt kan medföra en sorts inre gräns mellan landsdelen och resten av Storbritannien.

– Vi kommer att lägga fram åtgärder som specifikt är inriktade mot Nordirland. Vi kommer att lägga fram förslag för att ge parlamentet en större roll och vi arbetar på att få fram nya försäkringar från EU, sade premiärministern i måndags, enligt Reuters.

Några plötsliga förändringar från EU-sidan blir det dock inte.

– EU:s linje är fortsatt klar: det blir inga omförhandlingar, säger Ann Linde.

Om parlamentet nästa vecka säger nej till Mays avtal ökar risken för att det brittiska EU-utträdet sker på skarpast möjliga sätt den 29 mars, utan avtal eller övergångsperiod.

Motståndarna till det försöker dock driva igenom krav på att regeringen i så fall måste ha parlamentets godkännande för de ekonomiska nödåtgärder som måste vidtas. Därigenom hoppas man kunna övertyga regeringen om att söka andra lösningar än ett utträde utan avtal.

Samtidigt förbereder sig övriga EU för konsekvenserna. Nederländerna planerar att ge brittiska medborgare i landet 15 månader på sig att ansöka om permanent uppehållstillstånd efter utträdet, meddelade utrikesminister Stef Blok i går, enligt AFP.

I Sverige hade regeringen ett "no deal"-möte före jul.

– Alla ministrar redogjorde för vad som kommer att hända inom våra områden och EU gör likadant. Det finns ingen anledning att vara optimist, tyvärr. Jag tycker det ser väldigt mörkt ut, säger Ann Linde i Bryssel.

Avtal eller inte om brexit

  • EU och Storbritannien har förhandlat fram ett utträdelseavtal som i detalj reglerar det brittiska utträdet ur EU, planerat till den 29 mars 2019. I avtalet ingår allt från framtida rättigheter för EU-medborgare i Storbritannien och vice versa, till ekonomiska uppgörelser kring exempelvis pensioner och bidrag till EU-projekt som Storbritannien lovat vara med och finansiera.
  • Om avtalet godkänns av Storbritanniens parlament och EU-parlamentet inleds dessutom en 21 månader lång övergångsperiod fram till den 31 december 2020 för att ytterligare underlätta för folk och företag att anpassa sig.
  • Om avtalet inte godkänns – exempelvis på grund av oenighet i det brittiska parlamentet – finns dock risk för ett avtalslöst utträde och i så fall en abrupt ändrad relation då allehanda EU-regler och -tillstånd slutar gälla omedelbart från den 30 mars.
  • För att lindra följderna av en eventuell avtalslös situation förbereder just nu både EU och Storbritannien nödåtgärder. På EU-kommissionens webbplats finns noggranna genomgångar av konsekvenserna inom en lång rad områden. (TT)