– Det är ett mycket svårt fall, säger Tommy Brøske vid norska polisen under en presskonferens.

Den 68-åriga kvinnan är gift med en av Norges rikaste män. Enligt polisen sågs hon senast vid liv den 31 oktober i fjol. Sedan dess har man inte hört någonting från henne.

– Det finns inga tecken på att hon inte är vid liv, säger Tommy Brøske.

– Vår huvudhypotes har hela tiden varit att målsägande är bortförd från sitt hem mot sin vilja av okända gärningsmän.

Spår har säkrats under utredningen, men ännu finns ingen misstänkt.

– Det är ett mycket svårt fall och det har vår högsta prioritet, säger Brøske.

Polisen har arbetat i tysthet för att försöka hitta Anne-Elisabeth Falkevik Hagen efter det att hon försvann. Motivet bakom bortförandet ser ut att vara ekonomiskt och de misstänkta gärningsmännen har krävt en lösesumma i kryptovaluta.

– Allvarliga hot har framförts om vad som sker med henne om kraven inte tillmötesgås, säger Tommy Brøske.

Trots det har polisen rått familjen att inte infria kraven. Enligt norska VG handlar kraven om nio miljoner euro (motsvarande 92 miljoner svenska kronor) i lösensumma som ska betalas ut i den digitala valutan monero.

Investerare med miljardförmögenhet

  • Den befarat kidnappade Anne-Elisabeth Falkevik Hagen är gift med Tom Hagen.
  • Tom Hagen har en nettoförmögenhet på 1,5 miljarder norska kronor. De senaste elva åren har han tjänat över en miljard norska kronor i sitt företag Holding 2.
  • Hagens företag är majoritetsägare i elbolaget Elkraft och har också stora värden placerade i fastigheter. Han äger bland annat en hotellverksamhet vid en av Norges största skidanläggningar.
  • Källa: Dagens Næringsliv
 

Brøske nämner att utredningen pågått i flera veckor, men han vill inte gå in på när den inleddes.

– Vi har behov av information. Det är bakgrunden till varför vi nu av taktiska skäl väljer att offentliggöra fallet. Vi hoppas och tror att det kan leda till att vi får information från allmänheten och andra, säger Brøske.

Han preciserar att polisen behöver hjälp med iakttagelser av personer som fanns i området. Man hoppas att människor minns vad de sett eftersom halloween inträffade samma dag.

– Vi är beroende av tips från allmänheten, säger Brøske, som säger att han inte kan minnas ett liknande fall i Norges historia.

Polisen bekräftar att man haft en begränsad kontakt med de misstänkta gärningsmännen, via en digital kanal. Brøske vill inte gå in på vilken, eller när kontakten skett.

"Allvarliga hot har framförts om vad som sker med henne om kraven inte tillmötesgås."

Tommy Brøske

på norska polisen

 

Enligt VG har ett skriftligt meddelande på dålig norska hittats i kvinnans hus i Fjellhamar nära Oslo. I meddelandet finns ett hot om att döda henne om polisen kontaktas. Polisen ska, för att inte bli upptäckt, ha använt sig av falskskyltade bilar när de kört till huset för att säkra spår, uppgifter som Brøske inte vill kommentera.

Förutom den norska polisen är Interpol och Europol inkopplade i fallet. Också den nationella polisgrupp som förhandlar om gisslan är involverad.

Tommy Brøske konstaterar att polisen inte vet var Falkevik Hagen hålls fången, eller om hon hållits på samma plats sedan hon fördes bort.

– Det kan vara såväl innanför som utanför Norges gränser.

"För familjen har det varit och är fortsatt otroligt krävande och utmattande att vara i en så oviss situation under en så lång tid."

Svein Holden

familjens advokat

 

– Det är ingen tvekan om att familjen upplever bortföringen av Anne-Elisabeth som en grym och omänsklig handling, säger familjens advokat Svein Holden vid en presskonferens.

– För familjen har det varit och är fortsatt otroligt krävande och utmattande att vara i en så oviss situation under en så lång tid.

Svein Holden säger att familjen önskar att komma i kontakt med gärningsmännen.

– De önskar att få en bekräftelse att hon mår bra, att hon är vid liv, säger advokaten Svein Holden och fortsätter:

– Om man får det är familjen inställd på att inleda en process för att få hem henne.