Kammenos har en längre tid varit på kollisionskurs med premiärminister Alexis Tsipras och det andra regeringspartiet, Syriza, när det gäller dispyten om grannlandets nya namn.

Efter ett möte med Tsipras på söndagen meddelade Kammenos sitt beslut.

"Jag tackade premiärministern för samarbetet och förklarade att vi inte kan fortsätta på grund av denna fråga", säger Kammenos och meddelar samtidigt att Anel drar sig ur regeringskoalitionen med sina sex ministrar.

Koalitionen bildades 2015 och Syriza är beroende av Anels sju ledamöter för att få majoritet i det grekiska parlamentet.

Bakgrunden till namnkonflikten är tre regioner i norra Grekland som benämns Västra, Mellersta och Östra Makedonien. Greklands hållning hittills har varit att grannlandets namn antyder att det gör anspråk på grekiskt territorium.

I veckan röstade Makedoniens parlament i Skopje igenom en grundlagsändring som möjliggör att landet kan byta namn till Nordmakedonien.

Men Kammenos har tidigare menat att alla överenskommelser som innebär att "Makedonien" fortsatt finns kvar som en del av Balkanstatens namn är oacceptabla.

För att namnbytet ska träda i kraft återstår att Grekland säger ja. Regeringen i Aten siktar på en parlamentsomröstning i frågan i mars. Men även om Syriza säger sig ha majoritet i frågan har den lett till splittring.

Det oppositionella grekiska högerpartiet Ny demokratis ledare, Kyriakos Mitsotakis, hoppas att namnstriden ska sluta i en misstroendeförklaring mot premiärminister Alexis Tsipras regering, vilket skulle tidigarelägga höstens parlamentsval.

Uppdaterad 13:27.