Politiken i uppgörelsen mellan S, MP, C och L ligger väldigt långt ifrån Vänsterpartiets, och det gör att det vore helt logiskt för partiet att stoppa en S- och MP-regering, förklarar Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

– Men om de släpper fram regeringen så uppstår ett stort utrymme till vänster om regeringen, eftersom den är orienterad mer till höger. Det ger V ett stort utrymme att expandera, säger han.

V har helt enkelt ett läge där de kan välja – stoppa, och visa sin makt och ilska, eller släppa fram – förmodligen under kraftiga protester och med skarpa markeringar – och växa rejält.

– Det finns två logiska vägar för V. De uppfattar överenskommelsen som förödmjukande, och då kan de rösta nej och låta det gå till en fjärde omröstning. Då riskerar de att få ett ännu sämre regeringsalternativ, men jag är inte säker att det behöver gå så långt, säger Tommy Möller.

Statsvetaren Jenny Madestam anser att ett nej från Vänsterpartiet lär motiveras ideologiskt, men påpekar att partiet samtidigt lär hysa förhoppningar om effekterna av ett sådant beslut.

– Konsekvensen skulle ju då troligen bli ett extraval och då tänker man att man skulle kunna vinna på det genom att exempelvis besvikna S-väljare går över till V, säger hon till TT.

– SD vill gärna ha extraval, dokumentet som M förhandlat fram med L och C blockerar SD på samma sätt som uppgörelsen mellan S, MP, C och L blockerar V, säger Tommy Möller.

Han tror att det kan göra att SD skulle kunna stoppa även en M- och KD-regering. Då kan det bli fråga om nyval, om inte andra lösningar plötsligt uppenbarar sig.

– Om V skulle landa i ett nej så är det inte säkert att det skulle gå så långt som till extraval. Jag har varit inne på att S och M skulle kunna tänkas göra upp då, men där är vi inte ännu, säger Tommy Möller.

Liberalernas partiledare Jan Björklund kommenterade uppgifterna om V:s funderingar under L:s partiråd, och varnade för att V släpper fram en högerregering om de nobbar S och MP.