|

Bioavfallet sorteras bättre – men ett fårskinn har slunkit med

NyhetsbildZoom
De flesta på Ekorosks område har tagit till sig den separata insamlingen av bio- och energiavfall. Foto: Arkiv/Eva-Stina Kjellman
Efter tre månader med separat insamling av bioavfall kan Ekorosk konstatera att bioavfallet överlag är bättre sorterat än tidigare. Men brister finns.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

En fårskinnsfäll och en metallkratta är de mest allvarliga bristerna som förekommit bland bioavfallet hittills. Den typen av avfall hör hemma på återvinningsstationen och inte i kärlet för bioavfall. Om det hamnar bland bioavfallet blir det praktiska problem vid behandlingen och kan till och med förstöra biogasanläggningens maskiner, meddelar man från Ekorosk.

I det stora hela verkar de flesta hushållen ändå ha tagit till sig den separata insamlingen av bio- och energiavfall.

– Sorteringsresultatet motsvarar i stort våra förväntningar, när vi jämför med plockanalyserna av hushållsavfallet som vi utfört årligen i över tio år, säger Michael Östman, vd på Ekorosk, i ett pressmeddelande.

Ekorosk vill ändå påminna om att kvaliteten på bioavfallet blir bättre om man lägger endast matavfall i bioavfallstunnan. Soppåsen som man packar avfallet i får vara högst 30 liter, sopsäckar hör alltså inte hemma i avfallskärlen. Inte heller energiavfall hör hemma i kärlet för bioavfall. Trädgårdsavfall ska föras till insamlingspunkterna för trädgårdsavfall.

Ju sämre sorterat avfallet är desto mer kostar behandlingen. Allt för dåligt sorterat bioavfall går inte att behandla i en biogasanläggning.

Kommentarer
|

Batterier och litervis med medicin – Ekorosk-kunder slarvar med sorteringen

Nyhetsbild
Mirja Nygård har öppnat 2 400 soppåsar för att se vad människorna sorterar fel. Foto: Kevin Åkerlund
Ekorosk har öppnat soppåsar från 2 400 hushåll och gått igenom innehållet. Resultatet förvånar. I bioavfallet finns både batterier och medicin.

Mest läst senaste veckan