|

Utredning om kaplan snart klar – biskopen besöker Kristinestad

Biskop Björn Vikström besöker Kristinestad i februari med anledning av de uttalanden som församlingens båda präster gjort. Han ska då samtala med både församlingsanställda och förtroendevalda om situationen. Zoom
Foto: Arkiv/Sofia Nygård

Biskop Björn Vikström besöker Kristinestad i februari med anledning av de uttalanden som församlingens båda präster gjort. Han ska då samtala med både församlingsanställda och förtroendevalda om situationen.

Borgå stifts utredning rörande kaplan Markus Engströms uttalanden torde bli klar den här veckan. Biskop Björn Vikström väntar ännu på ett sista svar från Engström och kommer inom kort att göra ett besök i Kristinestads svenska församling.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Innan du fortsätter...

Tack vare våra prenumeranter kan vi fortsätta leverera kvalitativa lokalnyheter. Bli prenumerant du också!

1 månad för 1€ Fortsätt till artikeln

Biskopen inledde utredningen efter att den svenska församlingens kaplan Markus Engström för ett par veckor sedan i en insändare i Syd-Österbotten uttalade sig om homosexualitet.

Insändaren var ett stöd för inlägg som kyrkoherde Daniel Norrback tidigare gjort i sociala medier. De båda prästernas åsikter väckte häftig debatt, inte bara på det lokala planet utan också i hela landet. Biskop Björn Vikström beslöt i ett tidigt skede att saken ska utredas.


Biskopen besöker Kristinestads svenska församling den 21 februari. Han kommer då att träffa församlingsrådet och diskutera hur medlemmarna där ser på situationen och Engströms fortsatta arbete i församlingen.

Biskopen ska också samtala med kyrkoherde Daniel Norrback, kaplan Markus Engström och hela arbetslaget i församlingen.

Annons

Vikström har redan fört personliga samtal med Norrback om det som hänt. Han säger att Norrback försökt återupprätta förtroendet genom insändare och samtal med skolans representanter.

Jag kommer att stödja honom i arbetet att återupprätta förtroendet för församlingen och församlingens präster i synnerhet.

Björn Vikström

 
– På det sättet tycker jag att han gör sitt bästa för att reparera skadan. Processen fortsätter och jag kommer att stödja honom i arbetet att återupprätta förtroendet för församlingen och församlingens präster i synnerhet, säger Vikström.

Församlingen har två präster. 


Markus Engströms inlägg har också polisanmälts. Biskopen följer naturligtvis med hur ärendet framskrider.

– Det är ovanligt och vi har inte från tidigare färdiga rutiner så det är i det här skedet öppet vad det eventuellt kan leda till. Det måste också diskuteras med församlingsrådet, säger Vikström.

Enligt kyrkolagen ska en församlingsanställd bete sig på ett sådant sätt som är lämpligt och i enlighet med sin ställning som representant och anställd för kyrkan.

Det första steget är ofta en mer eller mindre allvarligt formulerad varning.

Björn Vikström

 
– Om någon bryter mot det har förmannen både rätt och skyldighet att tillrättavisa, säger biskopen.


Det första steget är ofta en mer eller mindre allvarligt formulerad varning, beroende på vad saken gäller. Då har personen en chans att korrigera sitt beteende. Upprepas det kan det bli fråga mera vittgående konsekvenser, typ avhållande eller avsättande från tjänst eller liknande.

– Skalan är gradvis, där man först ska ha möjlighet att korrigera sitt beteende. Om inte så sker vidtas allvarligare åtgärder, ungefär som på andra arbetsplatser, säger Björn Vikström.

Ett mentorssystem infördes för ett och ett halvt år sedan inom kyrkan. Alla nya kyrkoherdar har en mentor. Björn Vikström säger att det visat sig att sådana behövs.

En kyrkoherde ska leda den andliga verksamheten men har också många uppgifter inom förvaltningen. Kyrkan erbjuder också annat stöd för kyrkoherdar.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan