|

Donald Trump möter Kim Jong-Un igen: "Kim kommer överraska många"

NyhetsbildZoom
Donald Trump och Kim Jong-Un i Singapore i fjol. Foto: KRT/AP/TT
USA och Nordkorea har kommit överens om att ländernas ledare Donald Trump och Kim Jong-Un ska träffas i Hanoi senare i månaden.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Trump basunerade ut nyheten på Twitter och lovordade Kim."Nordkorea, under Kim Jong-Uns ledarskap, kommer att bli en stor ekonomisk motor", skriver den amerikanska presidenten.

Donald Trump avslöjade tidigare i veckan att han ska träffa Nordkoreas diktator Kim Jong-Un i Vietnam. Nu har mötesorten preciserats till huvudstaden Hanoi. Trump meddelade nyheten på Twitter.

"Mina representanter har precis lämnat Nordkorea efter ett väldigt produktivt möte och har kommit överens om tid och datum för det andra toppmötet med Kim Jong-Un", skriver Trump, och följer upp med "Det kommer att äga rum i Hanoi 27 och 28 februari. Jag ser fram emot att få träffa ordförande Kim och fortsätta vägen mot fred!".

Trump stannade inte där, i en tweet något senare berömde Trump Kim i ytterst smickrande ordalag.

"Nordkorea, under Kim Jong-Uns ledarskap, kommer att bli en stor ekonomisk motor. Han kommer att överraska många men inte mig, för jag har lärt känna honom och förstår helt hur begåvad han är. Nordkorea kommer att bli en annan sorts raket – en ekonomisk!", skriver presidenten och syftar på sitt eget smeknamn på Kim innan de två blev vänner, "Little rocket man".

Beskedet från Trump kommer efter att Stephen Biegun, USA:s speciella sändebud för Nordkorea, landat i Sydkoreas huvudstad Seoul efter tre dagars överläggningar med höga nordkoreanska företrädare i Pyongyang.

Samtalen i Pyongyang är fortfarande höljda i dunkel, men de antas ha handlat om en lång rad frågor kring kärnvapennedrustning. En oklarhet är om USA erbjudit sig att lyfta sanktioner mot Nordkorea i utbyte mot att landet tar konkreta steg mot nedrustning.

Biegun har informerat Sydkoreas utrikesminister Kang Kyung-Hwa om vad samtalen hittills nått fram till. Han tror att de kan leda till stora framsteg, men att mycket arbete återstår.

– Vi vet inte vart det bär, men vi är mitt i en dialog . . . våra diskussioner med Pyongyang var produktiva, sade Biegun.

Enligt Kang har USA Sydkoreas fulla stöd i samtalen.

Nordkoreanska medier har inte nämnt samtalen, och Nordkorea har ännu inte officiellt bekräftat att mötet med Trump ska äga rum.

Enligt amerikanska UD kommer Biegun att träffa sin nordkoreanske motpart Kim Hyok-Chol ytterligare en gång före mötet mellan nationernas ledare.

Mötet i Hanoi blir det andra mellan Trump och Kim, sedan de träffades i Singapore i juni i fjol.

Kommentarer
|

Brasilien överväger militärinsats mot bränder

Nyhetsbild
Satellitbild från Nasa som visar bränderna i Amazonas regnskog. Foto: Nasa/AP/TT
Medan skogsbränderna i Amazonas fortsätter trappar Brasiliens president upp ordkriget inför helgens G7-möte. Att diskutera bränderna i regnskogen stormakterna emellan påminner om kolonialism, anser Jair Bolsonaro – som nu överväger att beordra ut militären för att stoppa bränderna.

Mest läst senaste veckan