|

Partiet lyder kungens order – ex-prinsessa får inte bli premiärminister

Prinsessan Ubolratana är ett känt ansikte i Thailand. Nu ser hon ut att stoppas från att ställa upp i det kommande valet. Arkivbild. Zoom
Foto: Vincent Yu

Prinsessan Ubolratana är ett känt ansikte i Thailand. Nu ser hon ut att stoppas från att ställa upp i det kommande valet. Arkivbild.

Den tidigare prinsessan Ubolratana Rajakanya drar tillbaka sin kandidatur i det stundande valet i Thailand efter påtryckningar från kungahuset.n.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Därmed är militärjuntans premiärministerkandidat åter den tippade vinnare.

Ubolratanas parti, Thai Raksa Chart-partiet, säger att man kommer att följa kungens order och dra tillbaka hennes kandidatur.

På fredagen meddelade Ubolratana att hon ger sig in i politiken och siktar på premiärministerposten i valet i Thailand som ska hållas i mars.

Men planerna stötte snabbt på patrull när kung Maha Vajiralongkorn, Ubolratanas yngre bror, motsatte sig hennes försök att bli vald till landets högsta politiska post.

Annons
I ett skarpt formulerat uttalande sade kungen att det är "mycket olämpligt" att före detta kungligheter ger sig in i politiken och det går stick i stäv med traditionen och den thailändska kulturen.

Ubolratana tackar sina sympatisörer för stödet i ett inlägg på Instagram på lördagen men hon skriver inte något om kungahusets besked.

Thai Raksa Chart-partiet är lojalt med den nu landsflyktige tidigare premiärministern Thaksin Shinawatra, en person som Ubolratana tidigare antytt sitt stöd för. Partiet är populärt på landsbygden, men går inte hem hos militären eller Bangkoks elit.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Svenska staten ratar Stihl efter lättklädd kalender

På bilden syns en motorsåg från Stihl i samband med en av Skogsstyrelsens utbildningar. Arkivbild.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

På bilden syns en motorsåg från Stihl i samband med en av Skogsstyrelsens utbildningar. Arkivbild.

Skogsstyrelsen slutar köpa in verktyg från Stihl i protest mot att företaget använder sig av lättklädda kvinnor i kalendrar. Men det kan strida mot upphandlingslagen.

Mest läst senaste veckan