Därmed är militärjuntans premiärministerkandidat åter den tippade vinnare.

Ubolratanas parti, Thai Raksa Chart-partiet, säger att man kommer att följa kungens order och dra tillbaka hennes kandidatur.

På fredagen meddelade Ubolratana att hon ger sig in i politiken och siktar på premiärministerposten i valet i Thailand som ska hållas i mars.

Men planerna stötte snabbt på patrull när kung Maha Vajiralongkorn, Ubolratanas yngre bror, motsatte sig hennes försök att bli vald till landets högsta politiska post.

I ett skarpt formulerat uttalande sade kungen att det är "mycket olämpligt" att före detta kungligheter ger sig in i politiken och det går stick i stäv med traditionen och den thailändska kulturen.

Ubolratana tackar sina sympatisörer för stödet i ett inlägg på Instagram på lördagen men hon skriver inte något om kungahusets besked.

Thai Raksa Chart-partiet är lojalt med den nu landsflyktige tidigare premiärministern Thaksin Shinawatra, en person som Ubolratana tidigare antytt sitt stöd för. Partiet är populärt på landsbygden, men går inte hem hos militären eller Bangkoks elit.