Vita huset har uppgett att Trump avser att underteckna förslaget, och det skulle sätta punkt för en två månader lång budgetkamp. Men Trump har även aviserat att han ska utlysa nationellt nödläge, vilket i sin tur öppnar för en ny strid.

– President Trump kommer att skriva under budgetförslaget och han kommer också som han tidigare aviserat vidta andra exekutiva åtgärder, inklusive ett nationellt nödläge, för att säkerställa att vi stoppar den nationella säkerhets- och humanitära krisen vid gränsen, sade Vita husets presstalesperson Sarah Sanders på torsdagen.

Det långdragna budgetbråket har hängt på presidentens krav på drygt fem miljarder dollar till bygget av en barriär längs USA:s gräns mot Mexiko. I kompromissbudgeten finns ett väsentligt lägre anslag till gränssäkerheten.

Därför spås Trump använda sin plan B, där han utlyser ett nationellt nödläge med hänvisning till situationen vid USA:s gräns mot Mexiko.

Ett nationellt nödläge innebär bland annat att presidenten får befogenheter att omfördela soldater och militära budgetpengar.

Men kongressen har möjlighet att ifrågasätta ett sådant beslut. Toppdemokraten Nancy Pelosi, talman i representanthuset, kritiserar Trumps agerande och beskriver det som att han försöker ta en omväg runt kongressen.

"Att utlysa nationellt nödläge skulle vara en laglös handling, ett grovt missbruk av presidentmakten och ett desperat försök att distrahera från det faktum att president Trump brutit sitt vallöfte att låta Mexiko betala för hans mur", säger Pelosi och senatens minoritetsledare Chuck Schumer i ett uttalade.

Skulle Trump mot förmodan inte godkänna kompromissbudgeten väntar en ny stängning av delar av den amerikanska statsapparaten vid midnatt mot lördag. 

Bakgrund: USA:s gräns och president Trump

  • Tuffare invandringspolitik, ökad säkerhet och en gränsmur mot Mexiko är signaturfrågor för USA:s president Donald Trump.
  • Under sitt första år vid makten 2017 väckte han uppståndelse med ett inreseförbud för personer från i huvudsak muslimska länder, något som utmanades i domstol men senare trädde i kraft i nedbantad form. Trump utlovade även tuffare tag mot USA:s uppskattningsvis 10,7 miljoner papperslösa.
  • I april i fjol stramades migrationspolitiken åt, då det meddelades att nolltolerans råder mot olaglig invandring. Det innebär att alla som olagligt tar sig över den södra gränsen grips och åtalas. Under budgetåret 2018, som löpte ut den sista september, greps nära 397 000 personer för sådana brott. Det var fler än 2017, men färre än det senaste decenniets årsgenomsnitt på drygt 400 000 gripanden och betydligt färre än rekordåret 2000 då över 1,6 miljoner människor greps.
  • Under en period i somras innebar nolltoleransen även att närmare 2 000 små barn, som ju inte kan åtalas, skildes från sina föräldrar och placerades i boenden. Det ledde till enorma protester, och efter en tid stoppade Trump separationerna med ett dekret.
  • Under hösten gjorde presidenten flera uppmärksammade verbala utspel mot en så kallad migrantkaravan med flera tusen centralamerikaner som vandrade mot USA. Soldater skickades till gränsen inför deras ankomst.
  • I budgetförhandlingarna i höstas begärde han 5,7 miljarder dollar för att bygga sin utlovade gränsmur mot Mexiko. Kravet gick inte att få igenom i kongressen, vilket resulterade i en rekordlång nedstängning av delar av USA:s statsapparat. Under valrörelsen hette det att Mexiko skulle betala för muren.