Vid en pressträff utanför Vita huset beskriver Trump situationen vid gränsen som en nationell säkerhetskris. Han talar om droger och brottslighet.

– De säger att murar inte fungerar, men det fungerar till hundra procent, säger presidenten, som hävdar att det begås tusentals mord "precis på andra sidan".

– Vi har en invasion av droger, en invasion av gäng, en invasion av människor och det är oacceptabelt.

Trump anklagar vidare Demokraterna för att ljuga om hur effektiv en barriärlösning längs med gränsen är.

Vita huset meddelade redan på torsdagen att Trump skulle skriva under det budgetförslag som kongressen kompromissat fram, som inte uppfyller presidentens tidigare krav på pengar till bygget av en barriär, det som kallats mur, längs med gränsen mot Mexiko.

Man meddelade samtidigt att Trump kommer att vända sig till sin aviserade plan B – utlysandet av ett nödläge – för att på andra sätt få fram pengar till det man beskriver som en nationell säkerhets- och humanitär kris.

Om Donald Trump inte hade godtagit kongressens kompromissförslag hade en ny nedstängning av stora delar av den amerikanska statsapparaten väntat vid midnatt mot lördag.

Enligt amerikanska medier planerar presidenten att försöka få fram en ännu större summa till byggandet än de 5,7 miljarder dollar han tidigare krävde i budgeten.

Amerikanska presidenter kan utlysa nödlägen av detta slag. I närtid har det gjorts vid större naturkatastrofer och efter 11 september-attackerna i New York 2001. Beskedet kan ifrågasättas både politiskt och juridiskt, vilket kan leda till utdragna processer.

Kort efter Trumps besked meddelade delstatsåklagaren i New York, Letitia James, att man kommer att bestrida beslutet.

Demokraternas Nancy Pelosi, talman i representanthuset, och Chuck Schumer, gruppledare i senaten, beskriver Trumps tilltag som en maktkupp som saknar juridisk täckning.

"Presidentens icke-lagenliga utfärdande av en kris som inte existerar gör stor skada på vår konstitution och gör USA mindre säkert", skriver de i ett gemensamt uttalande.

Donald Trump tycks dock förvissad om att han får igenom sin vilja i slutänden.

– Vi kommer att vinna i Högsta domstolen, säger han vid sin pressträff.